Na de verkiezingen in maart komen er twee stoeltjes bij in de raadzaal.
Na de verkiezingen in maart komen er twee stoeltjes bij in de raadzaal.
Zuidplas groeit

‘Niet de specialist uithangen in de gemeenteraad’

Algemeen Zuidplas groeit 491 keer gelezen

Zuidplas – Gemeenteraadsleden, het worden er in de toekomst steeds meer in Zuidplas. Met de groei van het aantal inwoners, neemt ook het aantal zetels voor politieke partijen in de raadzaal toe. Onderwerpen zullen met een groter Zuidplas complexer worden. “We zullen vooral onze eigenheid moeten bewaken.”

Door Erik van Leeuwen

De fiets is de grootste vriend van Jos Wiegman. Alles wat het VVD-raadslid doet, doet hij samen met zijn tweewieler. “Ik fiets graag door Nieuwerkerk”, zegt de pensionado die in 1976 in het Zuidplasdorp kwam wonen. “Dan geef ik mijn ogen goed de kost. Aan elk gebouw zit een verhaal.”

Een politiek verhaal, want Wiegman, 66 jaar inmiddels, is al 31 jaar volksvertegenwoordiger. Hij was jarenlang raadslid e´n wethouder in de gemeente Nieuwerkerk en zat later ook in de Provinciale Staten. Hij keerde in 2018 terug als raadslid van de VVD in Zuidplas. 

Hij maakte de groei van Nieuwerkerk en later Zuidplas in zijn verschillende rollen van dichtbij mee. “Toen wij hier kwamen wonen in 1976 had Nieuwerkerk twaalfduizend inwoners. Ze gingen net beginnen aan de wijk Zuidplas. De voorzieningen moesten ook meegroeien. Wat dat betreft is het niet heel anders dan de situatie nu.” Het inwoneraantal van Zuidplas is inmiddels wel verdubbeld ten opzichte van toen.

De gemeenteraad was destijds een stuk kleiner. “Ik denk dat we met zeventien gemeenteraadsleden waren. Volgens mij gingen we al snel naar negentien.” Er was toen nog geen sprake van een dualistisch systeem, met een scheiding

tussen college en gemeenteraad. “Ik was op een gegeven moment wethouder e´n raadslid. Als college stemden wij mee over onze eigen voorstellen.”

Inmiddels telt de gemeenteraad van Zuidplas 27 leden. Na de verkiezingen in maart volgend jaar worden er twee stoeltjes in de raadzaal bij gezet. De kans is groot dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 er weer twee bij komen. “Dan moeten we een jaar ervoor op vijftigduizend inwoners zitten”, zegt Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP), die naast Wiegman e´e´n van de meest ervaren raadsleden is in Zuidplas. “Dat zou best wel eens kunnen gaan lukken, met het bouwtempo dat er nu is. De volgende uitbreiding is daarna pas weer bij zestigduizend, dat duurt dus nog even.”

De groei van Zuidplas heeft ook gevolgen voor de manier waarop de gemeenteraad in de toekomst zijn werk moet doen: door de groei, zo stellen raadsleden, zal de complexiteit van onderwerpen toenemen. Het Vijfde Dorp is daarbij de katalysator. “De gemeenteraad zal meer op de hoofdlijnen moeten gaan zitten”, geeft Wiegman, die na deze raadsperiode niet meer terugkeert als volksvertegenwoordiger, aan. 

Dat is ook de mening van Chantal Bon-Van de Griek, die sinds 2018 D66 vertegenwoordigt in de raad. “Je moet als raadslid veel meer een generalist zijn dan een specialist. Je moet op de hoogte zijn van wat er speelt, maar echte vakkennis is niet nodig. Dat is ook onmogelijk. Als raadslid moet je een afweging maken tussen verschillende belangen.”

Bon heeft in de huidige raad niet lang nodig om haar punt te maken. Dat geldt ook voor Tinet de Jonge, die namens het CDA in de raad zit. “We moeten als raadsleden vooral niet op de details gaan zitten. De uitvoering is de taak van het gemeentebestuur. Onze taak is om dat bestuur te controleren, kaderstellend te zijn en als volksvertegenwoordiger op te treden.”

“Dat neemt niet weg dat het verrekte handig is om mensen in je gemeenteraad te hebben die van een bepaald onderwerp veel weten”, reageert SP-fractievoorzitter Jan Baas. Hij noemt Wim Jansen (CDA) en Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) als voorbeelden. “Wim is een kei op het gebied van ruimtelijke ordening, Aart was ons financie¨le orakel, het financie¨le geweten van de raad. Ik gun elke raad een paar van die figuren.”

Ellenlange discussies en debatten, ze kunnen Bon, De Jonge en Baas gestolen worden. “Je zult mij nooit een heel lang en uitgebreid betoog horen houden”, zegt Baas. Hij zegt daarbij het voorbeeld van voormalig SP-raadslid Adri Woudstra te volgen. “Ze had een hekel aan herhalen. Wat mij betreft voeren wij die Woudstra-doctrine weer in.”

“Een debat is er in mijn ogen om argumenten en meningen uit te wisselen”, zegt De Jonge. “Een debat is er zeker niet om elkaar te overtuigen. Want dat komt zelden voor.”

Niet alleen de groei an sich van Zuidplas maakt het raadswerk de komende jaren complex en interessant, maar ook de bouw van het Vijfde Dorp. “Het is een nog nooit vertoond project in Nederland. Daarover meedenken en -praten is een uitdaging”, reageert Chantal Bon. De eerste paal van het Vijfde Dorp laat nog zeker drie jaar op zich wachten, maar nu al neemt het megaproject de gemeenteraad in beslag.

“Het draait natuurlijk niet alleen om het Vijfde Dorp”, zegt Wiegman. “Er woont nog helemaal niemand. Bestaande dorpen zullen moeten meeprofiteren van goede voorzieningen. Een goede balans houden tussen het Vijfde Dorp en de bestaande dorpen is dus erg belangrijk. Dat moet je als raadslid bewaken.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.