Logo hartvanzuidplas.nl
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Gemeentehuis gaat nog wel even mee

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het in de zomer van 2019 geopende gemeentehuis aan het Raadhuisplein is voorlopig nog groot genoeg, ondanks een groeiende organisatie. Corona heeft het hybride gebruik aangemoedigd en voor nieuwe inzichten gezorgd.

De gemeentelijke organisatie groeit elk jaar en met de klassieke manier van werken was het volgens gemeentesecretaris Richard Heijdra heel goed denkbaar geweest dat het pand te klein zou zijn om alle medewerkers te huisvesten.

“Wij zouden met de oude manier van werken zeker uit ons jasje zijn gegroeid en binnen een paar jaar een huisvestingsprobleem hebben gehad”, bevestigt wethouder Daan de Haas. Die oude manier van werken heeft, ingegeven door corona en de maatregelen, plaatsgemaakt voor de nieuwe werkwijze. “We zetten strak in op een hybride gebruik van het gemeentehuis”, verduidelijkt De Haas.

Volgens Heijdra heeft de coronaperiode, waarin de gemeentemedewerkers ook vijf dagen tot thuiswerken waren ‘veroordeeld’, geleerd dat een mix van thuiswerken en werken op kantoor de voorkeur heeft. “We zijn nu een plan aan het maken om dat hybride werk zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden”, zegt Heijdra. Zo worden kamers in het gemeentehuis uitgerust met camera-apparatuur voor het zoomen, worden er kamers speciaal ingericht om samen te werken en komen er ook ‘hokjes’ voor brainstormsessies. 

Die nieuwe manier van werken biedt volgens wethouder Daan de Haas enorm veel voordelen. “Er kan veel effectiever gewerkt worden. Voorheen was er op maandag overleg tussen de verschillende afdelingen en de wethouders om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Er ontstonden soms rijen van ambtenaren voor de wethouderskamers. Nu plant het secretariaat een gesprek in. Het enige wat ze hoeven vragen, is of de afspraak digitaal of fysiek is. Er zullen altijd momenten zijn dat een fysieke bijeenkomst de voorkeur heeft, zoals een brainstormsessie waarbij je elkaar in de ogen wilt kijken.”

Door de nieuwe ontwikkeling hoeft de gemeente nog niet in discussie over uitbreiding dan wel een ander gemeentehuis. Dat wil niet zeggen dat de huidige capaciteit genoeg is in 2035 of 2040. “We groeien wel flink door”, zegt Heijdra. “De vraag is wanneer het moment is gekomen om uit te breiden of eventueel een tweede locatie te betrekken.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten