Logo hartvanzuidplas.nl
Paul van Drenth: "Inwoners bij de politiek betrekken is een enorm issue.”
Paul van Drenth: "Inwoners bij de politiek betrekken is een enorm issue.”
Zuidplas groeit Zuidplas groeit

Voortbestaan lokale partij NEZ onzeker

  •   keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas groeit, maar er zouden na de komende gemeenteraadsverkiezingen wel eens minder partijen in de raad kunnen zitten. Het is allerminst zeker of Nieuw Elan Zuidplas meedoet aan de verkiezingsrace.

Bij Paul van Drenth, het gezicht van NEZ – de opvolger van GBN - bestaan grote twijfels over het voortbestaan. Dat heeft volgens hem niets te maken met de filosofie van de partij, maar met de menskracht.

NEZ heeft grote moeite om voldoende mensen te vinden die een steentje willen bijdragen in het werk van de partij. “We zoeken meepraters, meedenkers, maar ook inwoners die ons eventueel in de raad kunnen vertegenwoordigen.” 

NEZ heeft sinds 2018 twee zetels in de raad, die door Van Drenth en Jan Smit worden bezet. Van die laatste is bekend dat hij na deze raadsperiode stopt. “Ik denk dat we ons als lokale partij goed hebben geprofileerd”, zegt Van Drenth. “Ik wil graag verder, maar wel op een gezonde basis. Met steun van nieuwe krachten, daarbij ruimte makend voor nieuw talent.”

“Ik hoop echt dat het lukt om genoeg mensen te vinden, want ik denk dat we een belangrijke rol vertolken. Als lokale partij worden we niet gehinderd door ideologieën van landelijk opererende partijen. Dat is een groot goed, we kunnen over elk onderwerp een eigen mening voeren. We zijn noch links noch rechts. Soms hebben we een mening die past in de socialistische hoek, soms juist eentje die liberaal is.”

Ook bij andere partijen in de huidige gemeenteraad staan de inwoners niet in rijen opgesteld om politiek actief te worden, maar die partijen kunnen terugvallen op een kleine achterban. “Inwoners bij de politiek betrekken is een enorm issue”, stelt Van Drenth. “Mensen realiseren zich niet dat wij als raadsleden ook gewoon inwoner zijn en een vaste baan hebben. Ik bedoel: voor iedere ziel is plaats in de raad.” Als de situatie voor NEZ niet snel verandert, zal de partij zich niet inschrijven voor de komende verkiezingen.

Van Drenth: “Met pijn in het hart, maar als je een winkel hebt waar geen klanten komen, sluit je ook de deur. Ik denk dat er behoefte en ruimte is in Zuidplas voor een lokale partij, maar als er niet genoeg actieve leden zijn, dan houdt het op.”


Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten