In de buurtschap Broek, nu Waddinxveen, stond de wipmolen van de Oostpolder, ook wel Moordrechtse wip genoemd.
In de buurtschap Broek, nu Waddinxveen, stond de wipmolen van de Oostpolder, ook wel Moordrechtse wip genoemd.

Een middagje musea aan de Tweemanspolder

Cultuur 241 keer gelezen

Zevenhuizen/Waddinxveen -  Tijdens één bezoek van alles te weten komen over de Tweede Wereldoorlog in deze regio én over de molens en de molenaars die in vroeger dagen sterk verbonden waren met het dagelijks leven. Dat kan zaterdag 27 november, als zowel museum Ons Verleden als Ons Molenverleden aan de Zevenhuizense Tweemanspolder 15 geopend zijn van 13.30 tot 17.00 uur.

Op de bovenverdieping van het pand, het domein van de stichting Verzameling Ons Molenverleden, wordt extra aandacht besteed aan de molengeschiedenis en molenaars, onder andere met een film van de werkende molens van de Tweemanspolder. De vorige maand gestarte expositie over de Waddinxveense molens is verder geactualiseerd.

Meer dan tachtig molens waren ooit te zien vanuit de kap van de Bovenmolen van de Tweemanspolder. Van een groot deel van die molens bestaan afbeeldingen die te zien zijn in het museum. Daar is ook aandacht voor de mensen op de werkvloer: de molenaars. 

In de wijde omgeving blijken families te wonen die een familieband hadden met een molenaar. Met die van de watermolens rond de Rotte, maar ook die van de industriemolens in de regio zoals de papiermolens in Waddinxveen en de zaagmolens. Het streven van Ons Molenverleden is om zoveel mogelijk namen aan de vergetelheid te ontrukken.

Achtkante molens waren in de regio ver in de meerderheid. Daarnaast was er een aantal wipmolens, waarvan er nu geen complete meer te vinden is. Aan de Rottedijk in Moerkapelle staat nog een ondertoren en er is nog een fundering aanwezig in de Rottedijk ter hoogte van het Zevenhuizense Koornmolengat. 

Moordrechtse wip
In de buurtschap Broek, nu Waddinxveen, stond de wipmolen van de Oostpolder, ook wel Moordrechtse wip genoemd. Tot 1904 vervulde die een rol in de waterhuishouding. Opmerkelijk is dat ook de wipmolens soms met grote gezinnen werden bewoond. Dat betekende zelfs dat er geslapen moest worden in het bovenhuis, de kop, van de molen, ook in de wintermaanden bij een ‘s nachts malende molen of een gladde bevroren molentrap.

In museum Ons Verleden staat de geschiedenis van Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen centraal. Naast de reguliere collectie met voorwerpen en foto’s, is er een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen met bijvoorbeeld de aanstellingsakte van ‘oorlogsburgemeester’ Theunissen, het identiteitsplaatje (‘dogtag’) van John McCormick, een zeldzame patroontas van een Nederlandse militair en een oorkonde van de Amerikaanse president Eisenhower voor Arend Verhoef voor zijn hulp bij het verbergen van twee leden van een Amerikaanse vliegtuigbemanning in het jachthuis in Zevenhuizen.

Toegang tot de musea op vertoon van een coronatoegangsbewijs en geldig identiteitsbewijs.