Afbeelding
Ingezonden brief

Heeft Zuidplas een democratisch tekort?

Algemeen 425 keer gelezen

Zoals bekend heeft het Europees Parlement een (groot) tekort: zij kan - bijvoorbeeld - niet ‘n Eurocommissaris ontslaan: het is of de hele Commissie of niets… Zo zijn er meer voorbeelden. Ook de gemeente Zuidplas kampt mijns inziens met ‘n democratisch tekort en dan bezien vanuit de burger. Ik wil drie situaties (be)noemen op grond van (recente) ervaringen met het recht (of juist niet!) van inspraak of deftig gezegd ‘participatie’.

Ongeveer twee jaar geleden wilde ik inspreken met het oog op het proces van de totstandkoming van een bestemmingsplan (in dit geval een zogenoemd postzegelplan) bij mij ‘in de achtertuin’. Met de inhoud van het plan kon ik goed leven. Daarom diende ik geen zienswijze in. Toen het bestemmingsplan op de agenda van de gemeenteraad stond, meldde ik mij bij de griffie voor inspraak. 

Helaas, ik was niet gerechtigd om te spreken, want ik had geen zienswijze ingediend… Ik had de vinger willen leggen op de duur van het proces; om die postzegel voor elkaar te krijgen, zijn er minstens zeven jaar overheen gegaan. Hoezo rechtsbescherming van de burger? Ook als je geen inhoudelijke bezwaren hebt als omwonende zou je moeten kunnen inspreken over het proces.

Voor de raadsvergadering van 1 december had ik een schriftelijke bijdrage ingeleverd, omdat ik die avond een andere afspraak had. Die bijdrage heb ik 25 november ingezonden. Toen ik op 30 november meldde dat ik alsnog beschikbaar was om vragen e.d. te beantwoorden, werd op die mail niet gereageerd (door de griffie). 

De andere twee personen die schriftelijk gereageerd hadden, hebben vergelijkbare vragen gesteld, de een per mail, de ander telefonisch. Zij kregen te verstaan dat zulks niet kon. Kennelijk is het óf mondeling inspreken óf schriftelijk een stuk indienen. Me dunkt dat en/en beter zou zijn: schriftelijk en - indien gewenst - ook mondeling (of alleen mondeling).

Of de raadsleden kennis genomen hebben van mijn stuk is voor mij niet duidelijk. Daarom heb ik het de woordvoerders gevraagd op donderdag 2 december. Tot op heden (zaterdagavond 4 december) hebben nog maar twee woordvoerders gereageerd op mijn mail. Geen van beiden beantwoordt mijn vraag of ze mijn bijdrage gelezen hadden.

Terug naar de (hoofd)vraag: de vraag stellen is haar beantwoorden. Dus ja: ik vind dat Zuidplas een democratisch tekort heeft.

  • M. Sinke, Moerkapelle