Naast de reguliere collectie is beneden een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.
Naast de reguliere collectie is beneden een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.

Molens schitteren nog een keer in 2021

Cultuur 353 keer gelezen

Zevenhuizen - Met een geldige QR-code, geldig identiteitsbewijs en mondkapje zijn belangstellenden zaterdag 18 december van 13.30 tot 16.00 uur welkom bij Ons Verleden en Ons Molenverleden van Oud Zevenhuizen-Moerkapelle voor de laatste openstelling van het jaar.

Op de begane grond heeft de stichting een tentoonstelling ingericht over de Tweede Wereldoorlog. Boven, in het domein van de stichting Verzameling Ons Molenverleden, wordt extra aandacht besteed aan de molengeschiedenis en molenaars. De vorige maand gestarte expositie over de Waddinxveense molens is uitgebreid.

Bekend en dreigend fenomeen
De Waterhuishouding in ons woongebied staat al eeuwen prominent op de agenda. Wateroverlast is van oudsher een bekend en even dreigend fenomeen. Daar waar veen werd gedolven om als brandstof te dienen ontstonden grote plassen. De slappe bodem was kwetsbaar en bij storm verdwenen grote delen van het land in het water en vormde er zich als het ware een binnenzee.

Voor de droogmaking gebeurde het bij krachtige zuidenwind vaak dat de golven over het paalwerk bij de Donderdam tussen Moerkapelle en Waddinxveen sloegen of zelfs over de bedijking. Men was destijds aangewezen op paard en wagen en aangewezen op de verbinding langs de Donderdam. 

Van rijkswege werd de noodzaak ingezien om de ruim 4000 ha grote plas droog te malen. Men noemde dat besluit ‘een gedenkteken voor de goede regering van Zijne Majesteit Koning Willem 1’. Dat had ook consequenties voor de organisatie van het waterbeheer. De bedijking ving aan in 1828 en is in 1830 gereedgekomen.

Ten gevolge van de gewapende opstand van de toenmalige zuidelijke provinciën lag het werk gedurende vijf jaar stil, waarna in 1835 de bouw van de 30 molens startte.

Na een relatief korte tijd werden de molens omstreeks 1877 weer overbodig omdat de stoomgemalen van voldoende capaciteit waren om het overtollige water te lozen. Eén van die molens was molen ‘I’ bij Waddinxveen. Het was een molen met als wateropvoerwerktuig een vijzel. In de expositie is ook veel aandacht voor de (namen van) de molenaars.

WOII
Beneden in het museum aan de Tweemanspolder 15 is onder andere aandacht voor WOII; in de collecte een oorkonde van de Amerikaanse president Eisenhower voor Zevenhuizenaar Arend Verhoef, die hij ontving voor zijn hulp bij het verbergen van twee leden van een Amerikaanse vliegtuigbemanning in het jachthuis.

Bezoekers kunnen ook het ganzenbordspel ‘Laf en Flink tijdens Hinkepink’ spelen en bij de genealogen terecht voor voorouderonderzoek. De toegang tot de musea is vrij.