Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Veel vernielingen in Moordrecht; om de orde te herstellen moest de ME eraan te pas komen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)</p>

Veel vernielingen in Moordrecht; om de orde te herstellen moest de ME eraan te pas komen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

‘Sfeer in Moordrecht was intimiderend’

  •   keer gelezen

Moordrecht – Moordrecht heeft een ‘zwarte’ oudejaarsavond achter de rug. Een grote groep vernielzuchtige jongeren trok, schuilend in hoodies, rellend de straten door. Burgemeester Han Weber zag zich genoodzaakt de hulp van de mobiele eenheid in te roepen.

Moordrecht maakt op nieuwjaarsdag de balans op van een heftige jaarwisseling. Vernielingen zijn op veel plaatsen zichtbaar. Aan het Land voor Water zijn twee bushokjes gesloopt; in het kapotte glas liggen kapotte fietsen. Tegels zijn losgewrikt van het voetpad en gebruikt om het glas in te gooien.

Een spoor van vernieling is ook zichtbaar aan de Middelweg. Borden langs de weg zijn vernield. Op de kruising van de Middelweg/Oost Ringdijk is een elektriciteitskast van een video-bewakingscamera in brand gestoken en een plastic paaltje aan de kant van de weg is gesmolten nadat het is aangestoken. Daarbij is waarschijnlijk benzine gebruikt.

De onrust ontstond al in de middag, laten diverse inwoners van Moordrecht weten. De jongeren, zo’n  vijftig in getal, waren allemaal donker gekleed en trokken het dorp door. “Alsof er vijftig ninja’s door de straat liepen”, zegt een inwoner. “De sfeer was agressief en intimiderend.”

De jongeren staken vuurwerk af en richtten op voorbijgangers: wandelaars, fietsers en automobilisten. Ook werd met vuurwerk gegooid naar moeders met jonge kinderen. Op straat en in tuinen werd zwaar, illegaal vuurwerk gegooid. 

Politie en handhavers probeerden de orde te herstellen. Dat lukte deels, maar omdat de spanning niet wegebde, zag burgemeester Han Weber zich genoodzaakt de ME in te zetten.
Aan het begin van de avond meldde Weber via Twitter dat er onrust was in Moordrecht ‘met vernielingen en brandstichting’. “Brandweer moet met hulp van de ME gaan blussen.”

“Erg dat dit nodig is”, voegde hij er aan toe. “Diverse reltrappende jongeren aanwezig onder wie ook veel jonge kinderen (12-14 jaar).” Hij riep ouders op:  “Houd je kinderen thuis en neem je verantwoordelijkheid.”

Toen de ME arriveerde, viel de grote groep uit elkaar om even later in kleinere groepjes weer samen te komen. Een deel van de rellende jeugd verzamelde zich rond de Kanaalbrug en ’t Hoekje. De Kanaalbrug werd door de politie enige tijd afgesloten.

De schade loopt waarschijnlijk in de tienduizenden euro’s. De burgemeester heeft al aangekondigd dit op de daders te verhalen. Gemeente en politie laten weten dat ze inmiddels al veel namen van daders kennen.

Meer berichten