Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Het ontbreken van een ondernemersfonds in Zuidplas, heeft een lege plek aan de onderhandelingstafel tot gevolg.</p>

Het ontbreken van een ondernemersfonds in Zuidplas, heeft een lege plek aan de onderhandelingstafel tot gevolg.

Zuidplas groeit

‘Gemeente en bedrijfsleven moeten aan de slag’

  •   keer gelezen

Zuidplas – Het stuklopen van het initiatief om in Zuidplas een ondernemersfonds op te zetten, zorgt ervoor dat nieuwe samenwerking in het bedrijfsleven bittere noodzaak is. Dat schrijft de voormalige stuurgroep van drie ondernemersverenigingen in een brief aan het college en de gemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

“Er is een vacuüm ontstaan in de verantwoording naar de gemeente”, laat de voormalige stuurgroep, die bestaat uit leden van ondernemersverenigingen VION (Nieuwerkerk), OVM (Moerkapelle) en OKZM (Zevenhuizen) weten. Daardoor staat de gemeente er alleen voor bij de formulering en uitvoering van het economische beleid en regionale samenwerking. Bij het komende regionale overleg is er een lege plek namens Zuidplas.

“Het probleem van een lokaal bedrijfsleven zonder eigen handelend vermogen, is daarmee onopgelost gebleven. Dat is zeker in een ontwikkelgemeente als Zuidplas een slechte zaak.”

De ondernemersverenigingen hadden gehoopt de lokale samenwerking van het bedrijfsleven nieuw leven in te blazen met de oprichting van het ondernemersfonds. Ondernemers voelden zich echter weinig betrokken in de plannen en een deel van de ondernemers die dat wel voelden, beschouwden het fonds niet als het juiste instrument. Door het ondernemersfonds – bedrijven zouden bijdragen door belasting op het onroerend goed – zou één professionele kracht kunnen worden aangesteld die de belangen van de ondernemers zou behartigen. Ondernemers hadden niet het vertrouwen dat deze ene vertegenwoordiger de belangen van elke individuele ondernemer zou kunnen verdedigen. 

De besturen van de ondernemersverenigingen zeggen nu ook op een kruispunt te zijn gekomen. Het aantal leden van de drie verenigingen is de laatste jaren flink teruggelopen. Ze zien ook dat er iets moet gebeuren aan de relatie tussen gemeente en bedrijfsleven. “Er is veel wantrouwen richting de gemeente. Ondernemers klagen dat antwoorden op vragen eindeloos lang op zich laten wachten.”

De voormalige stuurgroep zegt dat de drive om een goede structuur op te zetten er in de initiatiefgroep zeker nog is. “Maar dit is enkel mogelijk indien er voldoende wil, daadkracht en urgentie bestaat bij alle partijen.”

Partijen in de gemeenteraad vinden het belangrijk dat er in Zuidplas meer oog komt voor onderlinge samenwerking en belangenbehartiging. “Een gebundeld ondernemersgeluid is essentieel, naar de gemeente, naar de regio en andere partijen”, aldus D66, die onlangs al vragen stelde aan het college. 

Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.
Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Meer berichten