Danny van Vliet (links) en Aad Timmerman transformeerden een bestaand pand tot bedrijfsverzamelgebouw.
Danny van Vliet (links) en Aad Timmerman transformeerden een bestaand pand tot bedrijfsverzamelgebouw.

A20 Tradecenter is concept van deze tijd

Algemeen Zuidplas groeit 1.312 keer gelezen

Zuidplas – Het is dé blikvanger op het Nieuwerkerkse industrieterrein De Hooge Veenen, het pand van A20 Tradecenter. Drie jaar geleden was het nog een zielig hoopje vochtig en leegstaand beton, anno 2022 floreert een nieuw concept.

Door Erik van Leeuwen

A20 Tradecenter, de naam die vastgoedontwikkelaar Danny van Vliet (48) eraan gaf, is volgens vriend en collega Aad Timmerman de juiste. “Het is een A-locatie hier. Je bent binnen twee minuten op de snelweg naar Rotterdam, Utrecht of Den Haag. Dit is een perfecte uitvalsbasis.”

Het pand aan De Hooge Veenen stond jaren niks te doen. “Er heeft hier een bedrijf gezeten dat deed in producten en ontwikkelingen in de chemische industrie. Ze zijn verhuisd naar een groter pand ergens in Rotterdam.”

Voor het achtergelaten pand bleek het lastig een nieuwe bestemming te vinden, totdat het oog van Van Vliet en Timmerman erop viel. Ze zagen wel kansen, maar het pand moest daarvoor wel worden gerenoveerd en vooral getransformeerd.

“We hadden meteen het idee om er een bedrijfsverzamelgebouw van te maken. Met de veranderde arbeidsmarkt met veel zelfstandigen en kleinere bedrijfjes was er veel vraag naar kleinere ruimten”, zegt Van Vliet.

Timmerman: “Het plan was om zeventig units te maken, maar gaandeweg het proces hebben we het concept aangepast.”

Toen Van Vliet de sleutel kreeg, trof hij een verpauperd pand aan. “Van buiten zag het er nog goed uit, binnen was het enorm vochtig. Je bril besloeg als je binnen kwam. De luchtvochtigheid was tachtig, negentig procent.”

Van Vliet was de eerste die er zich met zijn kantoor vestigde. “Ik houd me op diverse plekken bezig met vastgoed, maar als je dit concept tot een succes wil maken moet je er zelf bovenop zitten.”

Van Vliet had wel een idee waar het heen moest met het pand, maar zeker niet in detail. “Een businessplan is leuk, maar kan ook remmend werken. Eigenlijk zijn we constant aan het improviseren. We passen ons constant aan aan de markt.”

Het pand heeft naast een receptiefunctie een eigen bedrijfsrestaurant, er is een loods en een plek waar een vereniging les geeft in verdedigingssport. De bedrijven zijn verdeeld over de twee vleugels van het pand. “We zijn nog niet klaar”, zegt Van Vliet. “We gaan binnenkort beginnen aan de renovatie van de tweede verdieping. Daar zitten nu nog geen bedrijven, op de begane grond en eerste verdieping wel.”

A20 Tradecenter biedt onderdak aan allerlei soorten ondernemingen, van een administratiekantoor tot een detacheringsbureau in de zorg en van een logistiek bedrijf in de fruithandel tot bedrijfsartsen. “Veel bedrijven werken met en voor elkaar, ze gebruiken elkaars netwerk sinds ze hier zitten”, zegt Timmerman. De ondernemers bepalen zelf hoe groot de ruimte is die zij willen. “Sommigen hebben één unit, anderen twee units en we hebben ook wat grotere bedrijven die een groter deel van het pand huren. Zo hebben we een groot advocatenkantoor in huis.”

De Nieuwerkerkse advocaat Jeroen Peet, gespecialiseerd in familie- en erfrecht, is nog niet zo lang geleden voor zichzelf begonnen. “Ik was op zoek naar een ruimte met een beperkte oppervlakte, maar wel in een gebouw met een professionele uitstraling. Dat heeft dit pand. Er is beneden ook een receptiefunctie. Bezoekers wanen zich niet in een soort doolhof als ze bij mij op bezoek komen.”

In de andere vleugel op de eerste verdieping hebben Stephanie Hoogenraad en haar collega hun kantoor. Ze runnen samen Just Professionals, specialist in arbeidsbemiddeling. “Wij doen in hr-, recruitment- en salesprofessionals”, zegt de Nieuwerkerkse. “Dat doe je niet vanachter de keukentafel, ook niet in deze periode nu er meer onlinecontacten zijn.”

De coronapandemie heeft de vraag naar kantoorruimte bij A20 Tradecenter aangewakkerd, hebben Van Vliet en Timmerman gemerkt. “Kleine kantoorruimten zijn meer in trek. Thuiswerken is ook niet alles.” Dat is ook het geluid dat ondernemers van het A20 Tradecenter laten horen: door in het A20 Tradecenter te werken, kunnen privé en werk gescheiden worden.

Van Vliet denkt dat verzamelgebouwen de toekomst zijn. “En wat is er mooier dan daarvoor bestaande kantoorpanden te gebruiken?”

Deze productie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.
Samenwerkingspartners in deze serie zijn Hart van Holland, nieuwswebsite Gouwe IJssel Nieuws en Matimotion - luchtfoto’s en video’s.

Afbeelding