Achter de Nieuwerkerkse begraafplaats Essehof gingen tientallen kerstbomen donderdag de grond in.
Achter de Nieuwerkerkse begraafplaats Essehof gingen tientallen kerstbomen donderdag de grond in. Myriam Dijck

‘We mogen best een beetje zuinig zijn op ons groen’

Algemeen 334 keer gelezen

Zuidplas - Ruim tweehonderd kerstbomen méér dan vorig jaar zijn woensdag 5 januari in Zuidplas ingeleverd bij de inzamelpunten van de gemeente. Naast 4238 kerstbomen zonder kluit - die versnipperd worden - namen medewerkers zeventig bomen met kluit in ontvangst. Die hebben donderdag een plek gekregen in een van de twee kerstbomenbossen in Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. 

Met de ‘bossen’ wil de gemeente bijdragen aan een duurzame en circulaire economie. De ervaringen met de eerste ‘kerstboom eruit, bos erin’-actie vorig jaar waren goed. In Moordrecht leverden toen zestig inwoners een kerstboom met kluit in. De bomen zijn het afgelopen jaar op een groenstrookje bij de begraafplaats aan de Middelweg verzorgd door medewerkers van zorgboerderij de Bovenstee. Het merendeel van de bomen heeft het goed gedaan, waardoor inwoners de kerstbomen begin december weer konden ophalen. Het initiatief heeft daarom een vervolg gekregen in Nieuwerkerk.

Tweede leven
Wert Korsten uit Nieuwerkerk wilde vorige week wel wat extra moeite doen om ook zijn boom met kluit een tweede leven te geven. Door weer en wind liep hij naar het inzamelpunt van de gemeente in Esse Laag, met zijn kerstboom op een steekwagen.

“Het was nogal trekken, de wind houdt zo’n boom behoorlijk tegen. Maar het is mooi dat de bomen zo verder kunnen leven. We mogen best een beetje zuinig zijn op ons groen.” 

Naast Korsten waren er meer mensen die speciaal naar Esse waren gekomen om de kerstboom met kluit in te leveren. Een aantal met het idee dat ze ‘hun’ boom in december weer kunnen ophalen; om die reden werden veel kerstbomen op de valreep voorzien van een geïmproviseerd label van ducttape.

Dit was echter niet de bedoeling, zo liet gemeentelijke projectleider Sanne Geers weten die toezag op de operatie. Ze verwees naar de gang van zaken in Moordrecht; de bomen die hun verblijf in het kerstbomenbos daar vorig jaar overleefden, zijn in december verloot onder degenen die ze hadden ingeleverd. “Ook hier krijg je dus waarschijnlijk in december niet je eigen boom weer mee”, zei ze. “Dat zou ook veel te veel administratie met zich meebrengen. Die labels halen we er dus waarschijnlijk weer af.”

Bewustwording
Een dag later, donderdag 6 januari, gingen de bomen met kluit aan de achterzijde van begraafplaats Essehof de grond in. De deelnemers van arbeidstrainingscentrum De Wilg zullen de bomen onderhouden. Eigenaar van De Wilg, Johan Hoogendoorn, was erg enthousiast over de taak, mede vanwege zijn achtergrond als hovenier. “Dit biedt ons een stukje bewustwording en verbinding met het algemeen belang.” (Myriam Dijck)