Het gehannes met de Klinkhamerweg - een ingezonden brief

Algemeen 593 keer gelezen

Het gehannes met de Zevenhuizense Burgemeester Klinkhamerweg gaat mij aan het hart. Ik ben daar opgegroeid, ruim 70 jaar geleden.

Dieptepunt (letterlijk en figuurlijk), tot op heden, was de ondertunneling in het verlengde van het Kerkepad. Bedoeld voor een veilig oversteek, maar de helling was zo steil dat menig bejaarde omlaag stuiterde. Inclusief demping en de schade aan vier verzakte woningen een paar miljoen over de brug gegooid!

Een volgend drama betrof de dubbele driesprong bij de Noordelijke Dwarsweg. Kijk het maar eens een kwartiertje aan en je ziet hoeveel verwarring en chaos deze ‘ingenieuze’ toepassing oplevert.

Nu heeft een dwaallichtje bedacht om er een voorrangskruising van te maken, evenals bij de Opril. Ter wille van de doorstroming. Welke doorstroming dan? Ten behoeve van het sluipverkeer dat via Benthuizen en Moerkapelle de files op de A4 en A12 ontloopt? Als er al een opstopping is, dan toch vooral het verkeer vanaf de Noordelijke Dwarsweg en vanaf de brug. En dan met name de vele fietsers en voetgangers die vaak lang moeten wachten voor een veilige oversteek. Nee, voetgangers en fietsers, veelal basisscholieren en jonge bezoekers van de sportvelden, worden ondergeschikt gemaakt aan de automobilisten die vooral snel de Klinkhamer moeten kunnen nemen. Met voorrangskruisingen is er geen enkele rem meer om met hoge snelheid het dorp in- en uit te vliegen. De positie van overstekende fietsers en voetgangers wordt niet alleen juridisch, maar ook fysiek gedegradeerd. Dit gaat ernstige ongelukken geven!

Een ‘ingewikkeld probleem’ volgens de bestuurders. Het is maar wat je het belangrijkst vindt, snelheid of veiligheid. Een simpele, goedkope en vooral veilige aanpak: begin met verkeersdorpels bij de kruisingen, net als iets verder op de Zuidplasweg/ Leg er tevens zebra’s (VOP’s) aan, wel goed verlichten. Installeer verkeerslichten op aanvraag voor voetgangers en fietsers, net als op de Wethouder Kreftlaan nabij de Beuk, werkt perfect. Ja, dit zal de doorstroming van het doorgaande autoverkeer niet bevorderen, maar wel de ergernis van het gehaaste sluipverkeer. Misschien dat ze dan wel gewoon de snelweg willen nemen in plaats van ons woon- en leefklimaat verkloten.

Mart Heerschap,
Zevenhuizen