Johan Knoester stelde de expositie samen; het hele jaar 2022 zijn de platen te bewonderen op elke eerste zaterdag van de maand.
Johan Knoester stelde de expositie samen; het hele jaar 2022 zijn de platen te bewonderen op elke eerste zaterdag van de maand.

Oudheidkamer laat oude schoolplaten zien

Historie 557 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Bij de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk hangen de wanden vol met oude schoolplaten. Iedereen mag zaterdag 5 maart tussen 14.00 en 17.00 uur een kijkje komen nemen aan de ‘s-Gravenweg 6a.

In de tentoonstelling ‘Aan de wand’ worden schoolplaten voor geschiedenis en aardrijkskunde gepresenteerd met toelichting. Het is een dubbeltentoonstelling. De aardrijkskundeplaten worden beneden in de stal geëxposeerd en de geschiedenisplaten op de stalzolder. Het geschiedenisdeel is zo ingericht dat van een zelfde gebeurtenis twee platen van verschillende makers te zien zijn. Zo hangt er een plaat over de gevangenneming en dood van Floris V die door Johannes Jurres is gemaakt en een die door Johan Isings is geschilderd. Deze werkwijze is bij alle geschiedenisplaten toegepast met dien verstande dat altijd in een dergelijk platenkoppel er één van de hand van Isings is. De door Johan Knoester samengestelde tentoonstelling is het hele jaar te zien op de open dagen, elke eerste zaterdag van de maand.
Ter introductie is op https://www.hvnweb.nl/startpagina/index.php een filmpje te zien dat verwijst naar de tentoonstelling.
De opening wordt 5 maart om 14.00 uur verricht door wethouder cultuur Jan Verbeek.