Als je daar gaat bouwen, doe het dan op en met het water, meent Jan Rotmans. (foto: archief HvH)
Als je daar gaat bouwen, doe het dan op en met het water, meent Jan Rotmans. (foto: archief HvH)

Jan Rotmans in adviesrol Vijfde Dorp; ‘niet alleen jaknikkers’

Algemeen Vijfde Dorp 1.186 keer gelezen

Zuidplas - Jan Rotmans neemt mogelijk plaats in één van de expertpanels voor het Vijfde Dorp. Wethouder Jan Hordijk heeft namens de gemeente al enkele gesprekken gevoerd met de hoogleraar, die eerder kritisch was over bouwen in de Zuidplaspolder.

De gemeente is bezig expertpanels en denktanks samen te stellen voor grote thema’s bij de ontwikkeling van het middengebied. In deze panels en denktanks komen specialisten en deskundigen op het gebied van onder andere wonen, mobiliteit en waterhuishouding. Hiermee wil de gemeente optimaal gebruikmaken van de kennis die in Nederland voorhanden is. “De expertpanels moeten ervoor zorgen dat de nauwkeurigheid en zorgvuldigheid van de onderzoeken wordt vergroot”, aldus Hordijk.

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, noemde de bouw van het Vijfde Dorp na de presentatie van de plannen in maart een ‘onzalig plan’. Hij zei het onverantwoord te vinden dat er op zo’n grote schaal wordt gebouwd op het laagste punt van Nederland. “Zeker als dat gebeurt op de traditionele wijze.” De mening van Rotmans werd niet gedeeld door andere deskundigen. Zo was Co Verdaas, hoogleraar gebiedsontwikkeling en dijkgraaf van het waterschap Rivierenland, het oneens met Rotmans. Hij weersprak in een interview zijn ‘collega’. “Bijna een derde van Nederland ligt onder NAP, moeten we dat allemaal maar opgeven? Of je nou zes meter of vier meter onder NAP bouwt, het gaat erom dat je voor droge voeten zorgt.”
Rotmans zegt dat er alternatieven zijn voor de traditionele manier van bouwen. Hij pleit voor drijvend bouwen. “Kijk wat ze op kleine schaal in Rotterdam doen. In de Rijnhaven, de Maashaven, de Nassauhaven”, zei hij in het voorjaar van 2021 in dagblad De Gelderlander. “Dat is nog oefenen, maar het is wel de toekomst. Dus als je gaat bouwen op die plek in de Zuidplaspolder, doe het dan op en met het water.” In de gemeenteraad is enthousiast gereageerd op de naam van Rotmans. “We moeten niet alleen jaknikkers hebben, maar mensen die kritisch kijken wat wel en niet kan”, zei SP-fractievoorzitter Jan Baas. (Erik van Leeuwen)