Afbeelding

Acteurs in de voetsporen van militair Wiggert van den Heuvel

Cultuur 229 keer gelezen

Moordrecht - Na de lokale dodenherdenking op 4 mei, beklimmen de spelers van Theater Voor Iedereen (TVI) in Moordrecht in de dorpskerk het podium voor een voorstelling over de Moordrechtse militair Wiggert van den Heuvel, die in de Tweede Wereldoorlog vocht met de Prinses Irene Brigade. Met de toneeluitvoering zamelt TVI geld in voor de stichting Commando & Family Foundation (CFF).

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrok Wiggert van den Heuvel uit Moordrecht via Duinkerken naar Wales, waar de Prinses Irene Brigade werd opgericht. Op 6 augustus 1944 landde de brigade in Normandië en trok over de beroemde Pegasusbrug naar ‘Hell Fire Corner’. De brigade werd deel van het leger dat Nederland bevrijdde.
Van den Heuvel was kok in het leger en in Nederland werd hij gestationeerd in het kerkje in het dorpje Nieuw- en Sint Joosland in Zeeland. In 1945 keerde hij terug naar Moordrecht, waar hij op 31 mei werd gehuldigd. 

De voorstelling ‘De weg naar huis’ van TVI in samenwerking met de landelijke organisatie ‘Theater na de Dam’ gaat over wat Wiggert van den Heuvel in de oorlog meemaakte. Ter herinnering aan de reis die hij aan het einde van de oorlog vanuit Zeeland naar Moordrecht heeft afgelegd, legden Piet Blonk en Jan-Tjeerd de Jong van TVI in 2020 dezelfde weg per fiets af.

Stichting Commando & Family Foundation - die tijdens de avond een kleine presentatie zal geven - biedt een vangnet voor militairen van special forces binnen de Nederlandse Krijgsmacht die hulp nodig hebben en aan bestaande voorzieningen niet genoeg hebben. De missie van de stichting is: ‘Leave no one behind’. Na de voorstelling wordt een vrijwillige bijdrage voor de stichting gevraagd.