Na de herdenking bij het monument bij het jachthuis volgen de herdenkingsbijeenkomsten in de dorpen op 4 mei. (tekst en foto: Matti van Veelen)
Na de herdenking bij het monument bij het jachthuis volgen de herdenkingsbijeenkomsten in de dorpen op 4 mei. (tekst en foto: Matti van Veelen)

Herdenking aan de Rotte

Algemeen 412 keer gelezen

Zevenhuizen - De 23-jarige Amerikaan John McCormick wilde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa meevechten tegen nazi-Duitsland en kwam via het Zoetermeerse verzet in het Jachthuis Jolly Duck aan het Koornmolengat in Zevenhuizen terecht. Op 29 april 1945 liet hij bij een vuurgevecht met de bezetter het leven; een gebeurtenis die vrijdag bij het monument bij de plek des onheils is herdacht.

Na een toespraak van de 91-jarige Bram Veerman uit Zevenhuizen, die als jongen van 14 jaar de aanval van nabij meemaakte, sprak Susanne Verhoef, nazaat van jachtopziener en verzetsman Arend Verhoef.
“Reflectie, dat is waar dit oorlogsmonument, ‘Spiegeling naar de toekomst’, ons toe aanzet”, zei ze. “We zien 29 april 1945, de overval op het Jachthuis en daarmee de onverbiddelijkheid van een oorlog die geen winnaars kent.”

Zijluikschutter
John McCormick nam na een speciale training vanaf 1944 als zijluikschutter deel aan diverse gevechtsmissies. De laatste vlucht liep niet zoals gepland: door een Duitse kogelregen viel een motor van het vliegtuig uit, waarna de piloot het toestel in Zoeterwoude aan de grond wist te zetten.

De bemanning vluchtte, McCormick sloot zich aan bij het Zoetermeers verzet en kwam zo terecht in het Jachthuis Jolly Duck in Zevenhuizen. Ook wachtmeester Jacob van Rij maakte deel uit van het verzet. Op 29 april 1945, zes dagen vóór de bevrijding, ging het mis. Die avond stonden meer dan twintig gewapende soldaten voor de deur van het jachthuis. Er volgde een lang vuurgevecht, dat McCormick en Van Rij niet overleefden en waarbij anderen gewond raakten.

Bij de herdenking aan de Rotte waren vrijdag een twintigtal belangstellenden en Legertrucks ’t Gilde met een aantal voertuigen uit de oorlog aanwezig. Susanne Verhoef zei zich in haar toespraak te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en net als in 1940, ineens over kan zijn. Zij riep op om mannen en vrouwen te herdenken die in het verleden en in het heden grote offers hebben gebracht en brengen voor andermans leven en de toekomst.

Op woensdag 4 mei vanaf 19.30 uur zijn in alle dorpen van Zuidplas herdenkingsbijeenkomsten, waarin alle burgers en militairen worden herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesoperaties zijn omgekomen.