Logo hartvanzuidplas.nl
Mensen liepen na de muziek, gedichten en toespraken langs het monument. (foto en tekst: Marlies de Baare)
Mensen liepen na de muziek, gedichten en toespraken langs het monument. (foto en tekst: Marlies de Baare)

Gezamenlijk herdenken in alle dorpen Zuidplas

  •   keer gelezen

Moerkapelle - In alle dorpen van Zuidplas waren op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten. In Moerkapelle kwamen zo’n honderd mensen bijeen bij het oorlogsmonument aan het Raadhuisplein. Met muziek, gedichten, kransen en twee minuten stilte herdachten zij de slachtoffers van alle oorlogen.

Voorafgaand kregen alle aanwezigen een fakkelspeldje. Nadat mensen dit hadden opgespeld, sprak Aafke Hoogma-De Leeuw, oud-lid van Stichting Moerkapels Oranje de menigte toe. “Het thema van dit jaar is vrijheid in verbondenheid. Na twee coronajaren waarin veel mensen thuis herdachten, kunnen we vandaag eindelijk weer samen herdenken,” zei ze, waarna het nummer Bridge over Troubled Water van Simon & Garfunkel over de speakers door de omringende straten klonk. Mischa Bac en Danique Bac, leerlingen van de Rehobothschool, droegen daarna gedichten voor over vrijheid en oorlog.

Om twee minuten voor acht klonken de klokken van de Hervormde Kerk. De jonge trompettist Lukas van Heeringen speelde het taptoe-signaal en na de twee minuten stilte het Wilhelmus. Vele Moerkapellenaren zongen mee. Dorpswethouder Jan Hordijk benadrukte in zijn toespraak daarna het belang van verbondenheid. “De kracht van onze samenleving toont zich bij het klaar staan voor een ander in nood en door ons af te keren van onrecht en terreur.”

Met gemeenteraadslid Peter Molenaar legde hij de eerste krans. Stichting Moerkapels Oranje, Stichting ZO! en de basisschoolleerlingen volgden.

Meer berichten