Logo hartvanzuidplas.nl
“We lopen weer, zoals we gewend zijn, als één stoet." (foto: Arjen Hooij)
“We lopen weer, zoals we gewend zijn, als één stoet." (foto: Arjen Hooij)

Avondvierdaagse Moordrecht: laatste kilometers naar een medaille

  •   keer gelezen

Moordrecht – Prachtig weer. Vrolijke kinderen. Kletsende ouders. “Het kan weer voor het echie”, zegt een blije André Bos, één van de organisatoren van de avondvierdaagse in Moordrecht. In 2020 kon de avondvierdaagse helemaal niet doorgaan en in 2021 alleen individueel via een QR-code.

Door Annette van den Berg

Vanaf dinsdag 10 mei vertrok vier dagen lang een stoet van zo’n 450 aangemelde wandelaars met hun meelopers van het schoolplein van brede school Het Turfhuis. “We lopen zoals we dat gewend zijn, als één stoet. Dat is handig voor de verkeersregelaars”, zegt Bos.
Per dag zijn er zo’n vijftien vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. In totaal is een groep van 24 vrijwilligers actief waarvan de familie Bos de harde kern vormt.

Dit jaar moest openbare basisschool Ixieje het af laten weten. Zij hadden een kamp en schoolreisjes op het programma. Alleen individueel deden een aantal leerlingen van Ixieje toch mee. Nieuw was dat basisschool De Bron uit Gouderak en van Kindcentrum De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe meededen. Vanuit de wijk Westergouwe is Moordrecht niet ver. “In Gouderak deden ze eerder mee met de avondvierdaagse in Gouda, maar dat is erg grootschalig”, aldus Bos.

Om te voorkomen dat de wandelaars dorst kregen, deelden de politieke partijen limonade uit. Donderdag was het CDA aan de beurt. Pien Meppelink vond het een genot om te doen. Het CDA-raadslid heeft zelf ook een aantal keren meegelopen. “Het is grappig om te doen. Al die kinderen. De rivaliteit tussen de scholen. Je ontmoet nieuwe mensen.” Haar dochter zit in groep 7 en is net zo enthousiast. “Ze vindt de wandelingen veel te kort, zo gezellig vindt ze het.” Op ‘bikkeldonderdag’ kwam ze aan haar trekken; toen liepen de kinderen maar liefst 6,5 kilometer via de Groenblauwe zone.

Hongerig werden de wandelaars niet. Dinsdag kregen ze een donut, woensdag een smoothie en donderdag stond er twee keer iets gezonds en lekkers voor ze klaar; een appel en een fruitsnack. “Vrijdag zijn er geen hapjes. Dat is de snoepdag, dan nemen ze al genoeg mee van huis”, weet Bos uit ervaring. De laatste dag maakt de muziek van Kunst Na De Arbeid en de Lekkerkapel de intocht extra feestelijk.

Het leukste van de avondvierdaagse is voor Bos misschien wel de zaterdag erna. “Dan kom je in de supermarkt zo’n aapie tegen, dat trots met zijn medaille loopt.”

Meer berichten