Logo hartvanzuidplas.nl
<p>(foto: Erik van Leeuwen)</p>

(foto: Erik van Leeuwen)

Huurwoningen Vestia over in andere handen

  •   keer gelezen

Zuidplas - Als de toezichthouders hun goedkeuring verlenen, draagt Vestia naar verwachting op 30 september 1640 huurwoningen in Zuidplas over aan woningcorporaties Woonpartners Midden-Holland en Woonbron. Na de overdracht heeft Vestia nog zo’n 1000 woningen, bedrijfsvastgoed en zorgvastgoed in Zuidplas. Deze huurders blijven bij Vestia.

De drie corporaties hebben onlangs een overeenkomst voor de overdracht van in totaal 1772 huureenheden getekend, meldde Vestia vrijdag in een persbericht.

Onderdeel grotere verkoop
De overname is onderdeel van het bestuurlijk akkoord voor de overname van Vestia-bezit in zes gemeenten. Dit akkoord tekenden minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en alle betrokkenen op 12 mei 2020. Vorige maand tekende Vestia de koopovereenkomst voor een deel van haar bezit in Brielle. Het vastgoed van Vestia in Pijnacker-Nootdorp, Westland, Barendrecht en Bergeijk verandert ook van eigenaar.

Met de verkoop van een deel van haar bezit verbetert de financiële situatie van Vestia en heeft de woningcorporatie, die de afgelopen jaren in zwaar weer verkeerde, geen saneringsstatus meer. Vestia zegt dan ook weer meer te kunnen betekenen voor haar huurders in Zuidplas.

Woonpartners Midden-Holland en Woonbron nemen naast het vastgoed een deel van Vestia’s leningen over voor de waarde van het vastgoed. Dit verbetert de balanspositie van Vestia.

Akkoord toezichthouders
Nu de overeenkomst is getekend, volgt het traject van goedkeuringen. De OR en de Huurdersraad Vestia geven advies. De Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) moeten nog akkoord gaan.

Meer berichten