Yannick Voortallen laat zich niet van de bal zetten door een tegenstander.
Yannick Voortallen laat zich niet van de bal zetten door een tegenstander.

Voor treuren is geen plaats bij Moordrecht

Sport 553 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Moordrecht degradeerde zaterdag door de 0-1 nederlaag tegen Floreant officieel uit de vierde klasse, maar van treuren was geen sprake. Er is vooral bewustwording dat er gebouwd moet worden aan een nieuw vlaggenschip. “Nog zo’n seizoen zou killing zijn geweest.”

Door Erik van Leeuwen

Welgeteld één speler stortte na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter van dienst ter aarde, maar dat was niet vanwege de schaamte van degradatie, maar puur door vermoeidheid. Moordrecht had negentig minuten lang gesmeten met de krachten om het veel sterkere Floreant het zo moeilijk mogelijk te maken. Met opgeheven hoofd konden de gastheren, geen speler uitgezonderd, het veld verlaten.

De degradatie van de Moordrechtse hoofdmacht is niet de degradatie van het team dat zaterdag knokte voor elke meter grondgebied. Toen interim-trainer Araphao Sohilait en leider Ron Broer om half drie met hun elftal ten tonele kwamen, was er maar één speler uit het voormalige eerste bij: doelman Davey van den Berg. De keeper kreeg na rust gezelschap van Mike Dikstra en Davey Hejakaja, maar het geeft aan met welke kaalslag en problemen Moordrecht zich enige weken geleden gesteld zag.

Met corona en vooral gebrek aan motivatie als schuldigen vertrokken tien spelers gedurende het seizoen met de noorderzon; de club daarmee in ellende achterlatend. Het tweede elftal wilde Moordrecht uit de brand helpen. “Deze jongens doen dat voor de club”, zei leider Ron Broer na afloop van het duel met Floreant. “We weten dat de stap heel groot is. We zijn met dit team aan het seizoen begonnen in de zevende klasse en na de winterstop spelen we vijfde klasse. En nu dus op standaardniveau in de vierde klasse. Ze ontwikkelen zich razendsnel.”

In die omstandigheden is het logisch dat handhaving geen prioriteit meer was. Spelplezier en -vreugde uitstralen veel meer. “We wisten ook dat we het in een aantal wedstrijden voor onze kiezen zouden krijgen en dat hebben we de jongens ook eerlijk verteld. Die 14-0 bij Haastrecht was een incident. Vorige week bij Bergambacht, ook een kampioenskandidaat, gaven we vele malen beter partij”, aldus Broer.

Tegen Floreant, dat op tien van de elf posities een betere speler had, maar niet onder de lat, hadden Sohailet en Broer een eigen ‘catenaccio’ ontworpen. Met één diepe spits, Diego Sohailet, en voor de rest allemaal verdedigers, waarvan er vier bij balbezit als een bezetene naar voren renden.

Die Moordrechtse muur was voor Floreant lange tijd een onneembare vesting, want de pauzestand van 0-0 deed niet eens vreemd aan, gezien de kansenverhoudingen. Tegenover een schot op de lat van Floreant stond een enorme kans van Sohailet, die alleen op de keeper van Floreant afkon, maar naar de zijkant werd verdreven.

Na de pauze kreeg Moordrecht - dat twee dagen ervoor nog hekkensluiter Ammerstol met doelpunten van Clint Broer (2), Hejakaja, Javi Remers en Yannick Voortallen met 6-2 had afgedroogd - te maken met vermoeidheidsverschijnselen. Tussen aanval en verdediging werd de ruimte te groot. Floreant wist één keer te scoren en als de roep van Moordrecht om een strafschop was beantwoord hadden er voor de thuisploeg zelfs nog een strafschop en een mogelijk punt ingezeten. 

Dat Moordrecht na 37 jaar uit de vierde klasse degradeert werd zelfs door de meest trouwe clubmensen ter kennisgeving aangenomen. Bouwen in plaats van rouwen, is vanaf nu het motto van de vereniging, die op de nieuwe locatie, sportpark ’t Ambacht, begint aan een nieuw tijdperk.