Klaas Driebergen(foto: pr)
Klaas Driebergen(foto: pr)

Schrijver Klaas Driebergen over Bommel en de Bijbel

Cultuur 361 keer gelezen

Zevenhuizen - Schrijver, uitgever en Neerlandicus Klaas Driebergen gaat op 19 juni in de kerk van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten Zevenhuizen en omstreken in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek.

In zijn gratis toegankelijke lezing geeft Driebergen voorbeelden van hoe de christelijke traditie doorwerkte in Toonders verhalen en gebruikt hij videofragmenten en afbeeldingen.
Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Hij hield zich ook bezig met het christendom en in het bijzonder het Hollandse calvinisme. Toonder putte niet alleen uit de Bijbel voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.
Klaas Driebergen publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk. Hij schreef ‘Bommel en Bijbel’, het ‘Schrijversprentenboek Marten Toonder’ en ‘Bommeldingen’. Hij was mede-samensteller van ‘Nu is de moen gevangen. Alle poëmen van Marten Toonder’.
De lezing begint om 14.30 uur in de kerk aan de Dorpsstraat 139 in Zevenhuizen, inloop vanaf 14.15 uur.