Danny van Vliet reed vorig jaar 577 kilometer in 24 uur.
Danny van Vliet reed vorig jaar 577 kilometer in 24 uur.

Danny van Vliet rijdt op krentenbollen

Sport 750 keer gelezen

WIELRENNEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Heel veel krentenbollen moeten Danny van Vliet energie geven om de sponsortocht die hij in het weekeinde van vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni gaat rijden, te voltooien. “Voor elk uur één.”

De 48-jarige Nieuwerkerker start vrijdag om 10.00 uur voor een non-stop tocht van 48 uur. Vorig jaar reed hij op zijn racefiets al een 24-uurs tocht voor De Boodschappenkast. Dit jaar gaat de opbrengst van zijn actie naar Spieren voor Spieren.

Van Vliet bereidde zich de afgelopen maanden intensief voor met vier trainingen in de week. “Drie doordeweekse ritten van vijftig kilometer en een rit van honderd kilometer in het weekend. Meer kan altijd, maar je lichaam heeft ook rust nodig.”
Van Vliet denkt dat twee dagen en twee volle nachten op de racefiets zitten meer een mentale dan een fysieke opgave wordt. “Fysiek ben ik prima in orde, maar ik ben natuurlijk niet gewend om zo lang achter elkaar te fietsen. Dat wordt dus een mentale kwestie. Het is zaak om het besef van tijd snel uit te schakelen.”

Vorig jaar reed hij in 24 uur 577 kilometer. Hij heeft zichzelf geen doel gesteld over het aantal kilometers dat hij wil fietsen. “Ik heb mezelf getraind op een gemiddelde snelheid van 25 kilometer. Maar mijn snelheid is niet bepalend, wel mijn hartslag.”
Hij is niet bang dat hij in de nachtelijke uren slapend van zijn fiets valt. “Je lichaam is bezig, dus daar ben ik niet bang voor. Ik vond het vorige keer wel prettig om in de nacht te rijden. Er is minder verkeer en meer zuurstof in de lucht. Het is relaxt rijden.”

Van Vliet heeft een parcours uitgestippeld dat hem voert langs Moordrecht, Gouda en de Krimpenerwaard. Het rondje, met start- en eindpunt bij het A20 Tradeccenter op industrieterrein De Hooge Veenen, heeft een lengte van zeventig kilometer. Hij wordt tijdens zijn rit vergezeld door een scooter en een auto. Meerijders heeft hij niet. “Dan ben ik alleen maar bezig met hun tempo. Ik wil mijn eigen race rijden.”