De verplaatste molen J van de Zuidplaspolder in het Drentse Zuidwolde. (foto: pr)
De verplaatste molen J van de Zuidplaspolder in het Drentse Zuidwolde. (foto: pr)

Molens en clubs te kijk aan Tweemanspolder

Cultuur 292 keer gelezen

Zevenhuizen - Verenigingen beneden en molens boven; liefhebbers kunnen zaterdag 25 juni van 13.30 tot 16.00 uur gratis en voor niks hun hart ophalen in de musea Ons Verleden en Ons Molenverleden aan de Tweemanspolder 15. 

De bovenverdieping, het domein van de stichting Verzameling Ons Verleden, herbergt een schat aan molen-informatie (in literatuur, op foto’s en in films) die geraadpleegd kan worden. Deze maand is het thema ‘Van Zuidplaspolder naar Zuidwolde, van vijzelmolen J naar korenmolen De Vlijt.

De informatie behelst niet alleen de eigen omgeving, ook historie van buiten de Zuidplasgrenzen is beschikbaar, bijvoorbeeld over de verplaatste molen Molen J van de Zuidplaspolder. De molen was in 1837/1838 gebouwd door aannemer G. Key uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze stond nabij Moordrecht en werd in 1878 als overcompleet verkocht aan de firma Wassens in het Drentse Zuidwolde. Molenmaker C.H. Schiller uit Dalfsen brak de molen af en herbouwde hem als beltmolen. Opmerkelijk is dat de molen drie meter werd ingekort.
De molen was uitgerust met een vijzel. De molenaars die de molen in Moordrecht hebben bemalen zijn bekend: Klaas de Rouwe oktober 1838/31 december 1851, Elisabeth Rouwe-Hoogendoorn 1 januari 1855/12 juli 1858, Willem Visser 31 mei 1872/3 mei 1872 naar molen F en Pieter Hoogendoorn 31 mei 1872/31 december 1876, waarna de molen buiten gebruik is gesteld. Zo heeft elke molen zijn eigen geschiedenis, niet alleen bouwkundig, maar ook wat betreft de mensen eromheen, zoals de molenaars.

Verenigingen door de jaren heen
Op de benedenverdieping van het museum wordt de geschiedenis van Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen door de stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle in beeld gebracht. Naast de reguliere collectie met voorwerpen en foto’s, is er de tentoonstelling Het verenigingsleven door de jaren heen.
Het rijke verenigingsleven dat Moerkapelle en Zevenhuizen in het verleden kenden, kan in vogelvlucht worden bekeken; zowel nog steeds bestaande verenigingen als die die als vergane glorie bestempeld worden, passeren de revue.
De bezoeker ziet sport- en muziekverenigingen, maar ook  carnavalsverenigingen, duivensportclubs en schaakverenigingen.

De openstelling van zaterdag is ook bestemd voor liefhebbers van stamboomonderzoek. Vrijwillige deskundigen beantwoorden vragen en assisteren bij het zoeken naar foto’s en historische krantenartikelen.

Iedereen is welkom, de toegang is vrij.