Logo hartvanzuidplas.nl

College bekijkt tarieven Wmo en mogelijke inkomenstoets

  •   keer gelezen

Zuidplas - Om de uitgaven voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) enigszins te beperken, kijkt het nieuwe college naar het abonnementstarief. Dat zei wethouder Daan de Haas vorige week tijdens de commissie Samenleving waarin het ging om de uit de hand lopende kosten voor Wmo en jeugdzorg.

In de raad gaan steeds meer stemmen op om het abonnementstarief voor huishoudelijke hulp af te schaffen en een inkomenstoets te introduceren.
Nu is het zo dat iedereen voor hulp bij het huishouden hetzelfde tarief betaalt. Dat tarief is niet dekkend, het grootste deel van de rekening moet worden opgehoest door de gemeente. “Het idee erachter is goed”, zei De Haas. “Maar we zien ook dat het een perverse prikkel geeft en een aanzuigende werking heeft.”

Zuidplas ziet de uitgaven voor de Wmo en jeugdzorg oplopen en volgens De Haas heeft de gemeente te weinig knoppen om aan te draaien, waardoor het lastig blijft de kosten te beheersen. Gemeenten als Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard hebben de tarieven al afgeschaft. “Het is zeker interessant om daarnaar te kijken”, aldus De Haas. Hij is gematigd positief over een mogelijk hogere structurele bijdrage vanuit het Rijk voor de jeugdzorg. “De landelijke overheid plust op allerlei gebieden bij, ik heb goede hoop dat ook wij in de toekomst meer gaan krijgen.”

Meer berichten