Logo hartvanzuidplas.nl

Rookmelders wettelijk verplicht per 1 juli

  •   keer gelezen

Vanaf 1 juli is het wettelijke verplicht dat op elke verdieping in huis een rookmelder hangt. Met de slogan ‘Check - Koop - Plak’ roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. 

“Het maakt wonen absoluut veiliger”, verzekert Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. “Je kunt het plaatsingsadvies checken op de website www.rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet je hoeveel je er nodig hebt in jouw thuissituatie. Rookmelders zijn er vanaf 16 euro. Die kosten zijn te overzien als je bedenkt dat veel rookmelders 10 jaar meegaan zonder batterijen te vervangen.”

Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Carolien Angevaren: “Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker en daarom is ‘ie zo belangrijk. Je houdt meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen.” De brandweer ervaart dagelijks het belang van goed werkende rookmelders in woningen. “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met het eenvoudig ophangen van rookmelders kun je veel ellende voorkomen.”

Of gemeenten en verzekeraars in de toekomst de rookmelderverplichting handhaven, is aan hen. “Belangrijk is dat je rookmelders écht ophangt voor jezelf en voor iedereen die je lief is”, benadrukt Angevaren. “Ik ben blij dat de rookmelderplicht van kracht is per 1 juli. Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt je heel snel. Zo heb je meer tijd om veilig buiten te komen bij brand, kun je eerder de brandweer bellen en is de kans op het beperken van de schade groter. Rookmelders redden levens.”

Voor meer informatie: hollandsmiddenveilig.nl/goed-gebruik-van-rookmelders-dat-is-zo-gepiept

Meer berichten