Logo hartvanzuidplas.nl
Vrachtwagens met zand ontdeden zich zaterdagmorgen op het Raadhuisplein van hun lading.
Vrachtwagens met zand ontdeden zich zaterdagmorgen op het Raadhuisplein van hun lading. (Erik van Leeuwen)

Nieuwerkerks Raadhuisplein: zand erover en spelen

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor het eerst sinds 2019 vlogen de jeu-de-boulesballen weer de lucht door op het Raadhuisplein. Het Raadhuispleintoernooi van de Nieuwerkerkse petanquevereniging maakte zaterdag zijn comeback.

Met de 36 teams van drie personen (triplettes) die aan de start verschenen, was wedstrijdleider Wil Boudewijn niet ontevreden. “We hebben veertien teams in de A-poule voor de échte jeu de boulers, 22 teams doen er mee in de B-poule waar bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen in zitten.” 

Vanwege corona bleef het Raadhuisplein twee zomers leeg en daarom deed het Boudewijn goed om weer een zandbak vol met deelnemers te zien afgelopen zaterdag. “We organiseren dit toernooi al jaren. Voor ons als club is dit een visitekaartje. Het is eigenlijk het draaiboek uit de kast halen en dat volgen.” 

Dus verschenen de vrachtwagens met zand al in de vroege zaterdagmorgen op het Raadhuisplein. “Vanavond wordt het alweer weggehaald”, zei Boudewijn. “Het is een bliksemoperatie.” 

Boudewijn zei ook dat het Raadhuisplein zich uitstekend leent voor activiteiten als dit. Dat vond ook Mark Clavaux, fractievoorzitter van D66, dat ook met een team meedeed. “Ik ben er helemaal voor om hier meer activiteiten te organiseren. Beachvolleybal, beachvoetbal, een cultuurmarkt, een foodtruckfestival. Ik heb zelf vorige week meegedaan aan beachvolley op de Goudse markt.”
Ook raadslid Serena Rodenburg, die altijd van de partij is met haar SP – de partij had in chihuahua Bandit haar eigen mascotte meegebracht – voelt wel iets voor een Raadhuisplein met wat meer levendigheid. “Dat hoeft zeker niet te bijten met de functie die het plein nu heeft als parkeerplaats.”

“De meeste activiteiten zijn vooral in de zomer”, vulde Clavaux aan. “Het is een plein met een unieke vorm. Er is echt wel iets van te maken. Het probleem is dat de meeste gebouwen rondom het plein wat kleurloos zijn. Dat geldt niet voor het gemeentehuis. Dat past er juist wel heel goed bij.” (Erik van Leeuwen)

Meer berichten