De ceremonie vond plaats bij het TUGU Maluku-monument. (tekst en foto: Matti van Veelen)
De ceremonie vond plaats bij het TUGU Maluku-monument. (tekst en foto: Matti van Veelen)

Kransen voor KNIL-veteranen

Algemeen

Moordrecht - Uit eerbetoon en respect richting de Molukse gemeenschap besloot het college van Zuidplas in 2021 de beschermstatus toe te kennen aan de individuele graven van Molukse KNIL-veteranen en hun partners. Zaterdag 23 juli vond een ceremonie plaats bij het monument TUGU Maluku in de Ambonwijk.

Burgemeester Han Weber en vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad legden een krans bij het monument. Ook leden van de wijkcommissie bewezen eer aan alle KNIL-militairen en hun echtgenotes, die de basis legden voor de Molukse gemeenschap zoals die tot op de dag van vandaag bestaat. De weduwen van de KNIL-militairen kregen een ereplaats bij de ceremonie. Met andere genodigden en belangstellenden zagen zij na een minuut stilte ballonnen de lucht ingaan.
Jairus de Keijzer is blij met de grote opkomst bij het eerbetoon aan de eerste generatie. Hij is lid van de wijkcommissie die de plechtigheid organiseerde. “Ik vertegenwoordig de derde generatie Molukkers in Moordrecht. Mijn opa was KNIL-militair. Hij stierf toen ik acht jaar was. Hij vertelde niet veel over de oorlog en het vertrek naar Nederland.”