De selectie van Nieuwerkerk werkte zaterdag de eerste training af.
De selectie van Nieuwerkerk werkte zaterdag de eerste training af.

Voetbalclub Nieuwerkerk wil geen bijrol

Algemeen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk mag dan nieuwkomer zijn in de tweede klasse, van een bijrol wil de club niet weten. “We willen geen rol in de marge, we gaan voor spektakel”, verkondigde trainer Ron Luijten veelbelovend.

De bal bij de eerste training zaterdag op sportpark Dorrestein bleef precies tien minuten onaangeroerd. Na een drietal inlooprondjes en een korte warming-up werden de zestien aanwezige spelers meteen met de bal aan het werk gezet. “Conditie opbouwen kun je ook met een bal”, zei Luijten, die de eerste oefeningen overliet aan zijn assistent Richard Boer. “Die jongens over de kling jagen, dat moeten we zeker niet doen.”

Met de openingstraining werd een pittige eerste trainingsweek afgetrapt. Op het programma sessies op maandag, dinsdag, donderdag en als het weer het toelaat, ook op zaterdag. “We kijken wel goed naar het weer. Ik geloof dat het zaterdag 33 graden wordt. We trainen nu om twaalf uur, als het zo warm wordt, lijkt het mij verstandiger om wat vroeger te trainen.”

Versterkt
Voor komende maandag staat de zesde training op het programma, de dag erna wordt de eerste oefenwedstrijd gespeeld in Rotterdam tegen Alexandria’66. “Het resultaat van de oefenwedstrijden vind ik totaal onbelangrijk. Het doel is om de spelers zo fit mogelijk te krijgen. We hebben een selectie van 24 spelers en die komen allemaal aan bod.”

In die groep van 24 zitten ook drie ‘stagiaires’ van Nieuwerkerk onder 23. Luijten wil kijken of de drie talenten kunnen aanhaken bij het niveau. Volgens de oefenmeester is dat weer een stuk hoger geworden ten opzichte van afgelopen seizoen toen Nieuwerkerk nog in de derde klasse speelde. “Voorin hebben we Philip den Hartog en Shayron Curiel erbij gekregen, op het middenveld Stefan van Diest en Rens Herwijnen. We zijn duidelijk versterkt.”

Vooral voorin heeft Luijten wat te kiezen. Stefan van der Vlegel blijft na een korte flirt met Xerxes-DZB, Remco Langerveld, die zaterdag nog ontbrak bij de eerste training plakt er nog een seizoen aan vast, en ook Rowendy Schoop is er vanaf het begin bij.

Coopertest
Daar moest Nieuwerkerk nog wel wat voor doen, want de beresterke spits kreeg een lange schorsing aan zijn broek na een incident na de wedstrijd tegen Groote Lindt. Schoop en Nieuwerkerk tekenden met succes beroep aan. Met terugwerkende kracht werd de aanvaller geschorst tot 19 mei. “Achteraf had hij de kampioenswedstrijd dus niet hoeven te missen”, reageert Luijten. “Ik vind het balen dat hem die wedstrijd is ontnomen, aan de andere kant moeten we er ook een streep onder zetten en verder. Hij kan weer spelen, dat is het belangrijkste.”

De trainer zegt voorlopig geen hoofdbrekens te hebben over de luxe van een kwalitatief brede selectie. “Ik hoef pas keuzes te maken als het om het echie gaat.”

Zaterdag werden de spelers aan een coopertest onderworpen. Op basis daarvan kan Luijten constateren dat zijn spelers ‘redelijk fit’ zijn. “Het is een prima start. Onze fysiotherapeuten zullen de belastbaarheid van de spelers goed in de gaten houden. Op blessures zitten we niet te wachten.”

Geen kampioenskandidaat
Nieuwerkerk verheugt zich in elk geval op het eerste seizoen in de tweede klasse. Na geremd te zijn door corona werd afgelopen seizoen de promotie vanuit de derde klasse bewerkstelligd. Behoorde Nieuwerkerk in de afgelopen jaren in de vierde en derde klasse constant tot de favorieten, in de tweede klasse heeft het een bescheidener uitgangspositie. “Met drie voormalig eersteklassers zijn wij zeker geen kampioenskandidaat”, zei voorzitter Hans Jeroense, die zaterdag getuige was van de eerste training. “Lekker meedoen is onze doelstelling. We hebben een mooi niveau bereikt. We zitten in een afdeling waar veel teams betalen. Dat doen wij dus niet. We hopen natuurlijk wel op een uitschieter naar de eerste klasse een keer.”

“We hebben wel degelijk ambities”, zegt Luijten. “We willen geen rol in de marge. Als het even kan willen we spektakel bieden. Er staan prachtige derby’s op het programma tegen Spirit, SVS, Sparta, Neptunus-Schiebroek en Alexandria’66. We hebben in de derde klasse aantrekkelijk en aanvallend voetbal gespeeld en dat willen we ook in de tweede klasse.” (Erik van Leeuwen)