Een nieuwe vloer is al gelegd. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Een nieuwe vloer is al gelegd. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Veertig kinderen in opvang De Zuidplas

Algemeen

Moordrecht – De groep vluchtelingen die vanaf september een maand wordt opgevangen in sporthal De Zuidplas in Moordrecht, bestaat uit twaalf gezinnen. Dat werd duidelijk tijdens de informatiebijeenkomst van donderdag 4 augustus.

De crisisnoodopvang gaat vrouwen en vooral kinderen huisvesten. De vluchtelingen zijn zogenoemde nareizigers, van wie de echtgenoot of vader al enige tijd in Nederland in een opvang zit en al een verblijfsvergunning heeft of daar op afkoerst. “Het gaat om zo’n veertig kinderen die geboren zijn in 2010 en later”, vertelde Cor Verboom van de Veiligheidsregio Hollands Midden die de opvang in de regio coördineert. “Daarnaast zijn er ongeveer tien tieners.” De vluchtelingen komen uit voornamelijk Syrië. Ongeveer vijftien komen uit Eritrea of Somalië. “We weten al veel van de groep, omdat die op dit moment voor een maand is ondergebracht in Oegstgeest.”
Ook in Moordrecht blijven de vluchtelingen maximaal een maand. “Die harde afspraak hebben we gemaakt met de Veiligheidsregio”, zei burgemeester Han Weber. “Na een maand vertrekken ze naar een opvanglocatie van het Rijk of, als er nog niet genoeg capaciteit is, naar een crisisnoodopvangplek in een andere gemeente in Hollands Midden.”

Burgemeester Weber sloot uit dat de vluchtelingen langer blijven. “Dit is echt als nood. Dit is een sporthal die daarna ook weer in haar functie gebruikt gaat worden.”
Weber vertelde ook dat de leegstaande accommodatie van VV Moordrecht niet wordt gezien als opvanglocatie als de maand in sporthal De Zuidplas voorbij is. Dat verhaal ging op sociale media rond. “Ik sluit niet uit dat het gebouw de komende weken in beeld komt als een dagbesteding, maar daar is op dit moment nog niet over gesproken.”

In sporthal De Zuidplas komen maximaal 75 bedden te staan. De verwachting is dat ruim zestig van die bedden bezet worden. De sporthal wordt in twee delen verdeeld, met aan de ene kant de slaapvertrekken en in het andere deel ruimte voor sport en spel. De kleine gymzaal gaat dienstdoen als eetzaal. “Het wordt een kopie van sporthal De Cuyl waar de mensen nu worden opgevangen”, verduidelijkte Verboom. Een cateraar gaat het eten verzorgen.

De sporthal wordt hermetisch afgesloten. Het zwembad blijft wel in gebruik voor leszwemmen en verenigingen, maar krijgt een speciale ingang aan de achterzijde. Voor de verenigingen die normaal gebruikmaken van de sporthal zoekt Sportstichting Zuidplas vervangende ruimte. Weber: “We zitten nog in een redelijk gunstige maand. Scholen kunnen voor gymles nog naar buiten en niet alle verenigingen trainen alweer binnen.”

De aankleding van de sporthal is in volle gang. Afgelopen week werd al een speciale vloer gelegd. “We zullen alle tijd hard nodig hebben”, zei Weber, die ook een oproep deed aan de bevolking van Moordrecht en Zuidplas om zich als vrijwilliger in te zetten. “Dat heeft een aantal mensen al gedaan, maar we kunnen er nog meer gebruiken. We gaan ook kijken naar een programma. Vrijwilligers die het leuk vinden om te gaan wandelen, of verenigingen die iets aanbieden, dat zou heel mooi zijn.”
Weber liet ook weten dat alle kosten die gemoeid zijn met de opvang, worden vergoed door het Rijk.