Loco-burgemeester Jan Willem Schuurman, hier op archiefbeeld, heeft al een bezoek gebracht aan de groep.
Loco-burgemeester Jan Willem Schuurman, hier op archiefbeeld, heeft al een bezoek gebracht aan de groep.

Vluchtelingen al weken in Van der Valk Hotel; gemeente wist van niets

Algemeen 2.046 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente Zuidplas zegt verrast te zijn over het verblijf van 42 vluchtelingen in het Van der Valkhotel in Nieuwerkerk. De groep bivakkeert er sinds 18 juli. Het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, verzuimde de gemeente op de hoogte te stellen.

Door Erik van Leeuwen

De gemeente wist pas van hun aanwezigheid nadat een aantal van de vluchtelingen zich afgelopen woensdag meldde bij de publieksbalie.
De groep - mannen, vrouwen en kinderen - is tijdelijk ondergebracht in het hotel onder begeleiding van beveiligers. Locoburgemeester Jan Willem Schuurman, de gemeentesecretaris en een aantal medewerkers van Team Bevolkingszorg brachten woensdag meteen een bezoek aan de groep.

De gemeente zegt dat het COA inmiddels excuses heeft aangeboden voor het niet kenbaar maken van de opvang. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het legaal is om vluchtelingen in een hotel onder te brengen. 

Bij het bezoek van de gemeente aan de groep bleek dat niet in alle basisbehoeften was voorzien. Zuidplas heeft besloten per direct een gezondheidscheck, schone kleding en speelgoed voor kinderen te regelen. “De groep als zodanig is een maand onopgemerkt gebleven”, zegt een gemeentewoordvoerder.
Vandaag komt een delegatie van het COA bij de gemeente op bezoek om te kijken welke ondersteuning Zuidplas kan bieden. De gemeente stelt wel dat de opvang van de vluchtelingen een verantwoordelijkheid blijft van het COA.

Het COA heeft laten weten dat de groep vluchtelingen, van wie de status onbekend is, op 28 augustus vertrekt. Dat was al de planning.

“Op het punt van vluchtelingenopvang in de gemeente willen we graag transparant en duidelijk communiceren richting onze inwoners”, zegt wethouder Schuurman. “Dat is in dit geval niet gelukt omdat het COA ons niet heeft geïnformeerd.”
De wethouder benadrukt ook dat de gemeente het belangrijk vindt dat er adequate zorg voor de vluchtelingen is.

De vluchtelingen zijn van verschillende nationaliteiten. Ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. “Dat doen ze van het begin al”, aldus de gemeentewoordvoerder.