(foto: Pixabay)
(foto: Pixabay)

Geen tijd voor inspraak over RTHA

Algemeen 302 keer gelezen

Zuidplas - De wens van burgemeester en wethouders van Zuidplas om alsnog een bewonersavond te organiseren over een nieuw luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport, wordt gedwarsboomd door de planning van de luchthaven. Omdat die de inspraakprocedure in de loop van dit najaar klaar wil hebben, is er te weinig tijd om de inbreng van inwoners van Zuidplas nog te vertalen in concrete voorstellen.

Dat heeft het college de gemeenteraad van Zuidplas laten weten in een informatienota.
De raad maakte eind mei al duidelijk niet te spreken te zijn over het participatieproject voor het nieuwe luchthavenbesluit van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en vindt dat inwoners en andere belanghebbenden in Zuidplas onvoldoende zijn gehoord. Het college zegt die teleurstelling te delen en schrijft: ‘De inbreng van bewoners is onvoldoende zichtbaar geworden in het proces en in het voorlopig afsprakenpakket. Daarnaast is nog veel onduidelijk over de effecten van de gemaakte afspraken, dit maakt het opmaken van de balans feitelijk niet mogelijk.’
Burgemeester en wethouders vinden het een tegenvaller dat de planning zo strak is en dat er tot nu toe geen ruimte is geboden om meer tijd te nemen om de inbreng van bewoners alsnog tot zijn recht te laten komen.

Ook de Provinciale Staten van Zuid-Holland en de gemeenteraad van Rotterdam beschouwen het participatieproces van de luchthaven als onvoldoende. Of dit consequenties zal hebben voor het vervolg is nog niet bekend.
In het luchthavenbesluit staat onder andere het aantal vluchten dat RTHA mag uitvoeren.