Meta en Maarten van 't Hoff werden 9 september gefeliciteerd door de burgemeester. (tekst en foto: Myriam Dijck)
Meta en Maarten van 't Hoff werden 9 september gefeliciteerd door de burgemeester. (tekst en foto: Myriam Dijck) Myriam Dijck

‘Uitgaan met een gezin met zes jongens? Dat vond ik nogal wat’

Algemeen 339 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - “Toe nou, ga nou mee.” Eerst wilde Meta van ’t Hoff helemaal niet, maar uiteindelijk werd ze overgehaald om met haar zus en een vriendin en familie mee te gaan met het weekendje uit. Zo ontmoette ze haar toekomstige man, één van de zes broers van de vriendin. Deze week vieren Meta en Maarten van ‘t Hoff hun zestigjarig huwelijk.

“Hij komt uit een groot gezin met zes jongens en twee meisjes. Dat vond ik nogal wat”, herinnert Meta zich. Zij en haar enige zus groeiden op met een ‘hele beschermende vader’. “Hij ging altijd overal met ons mee.” Maar toen ze Maarten leerde kennen, was haar verlegenheid verdwenen en sloeg de vonk over. “Het was meteen aan en dat is het altijd gebleven.”
Als geboren en getogen Rotterdammers woonden ze eerst vijf jaar samen in hun geboortestad. Ze kregen een dochter en een zoon en verhuisden naar Nieuwerkerk. “Toen was het nog echt een dorp.” Inmiddels wonen ze zo’n 42 jaar in de Kruidenbuurt.

Meta werkte net als onderwijzeres toen ze Maarten, loodgieter, leerde kennen. Haar carrière duurde niet lang. “Vroeger werd je als vrouw ontslagen als je ging trouwen. Of ik het erg vond? Nee hoor.” Voor de klas staan lag haar namelijk helemaal niet, maar op aandringen van haar vader was ze dat toch maar gaan doen. Later besloot ze een boekhouddiploma te halen, en hielp zo haar man met zijn boekhouding. “Dat vond ik veel leuker.”

Maarten beleefde in zijn werk goede, maar ook mindere tijden. “Na 1990 was er bijna geen werk meer. Maar je kon je personeel niet zomaar ontslaan.” Uiteindelijk stopte hij er helemaal mee en startte later opnieuw toen het werk weer aantrok. “Het solderen, zoals ik het had geleerd, werd toen niet meer gebruikt. Nu is het allemaal kunststof.”
De Van ‘t Hoff-en zijn geen onbekenden in Nieuwerkerk. Meta was jaren vrijwilliger bij de bibliotheek en Maarten is nog steeds actief bij de lokale kerk.
Meta: “We vieren ons zestigjarig huwelijk in de Ringvaartkerk. Dat zal nog best een groot feest worden, want wij kennen veel mensen.”