De noodkreet klonk bij een werkbezoek van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop aan een gerberakwekerij in Moerkapelle.
De noodkreet klonk bij een werkbezoek van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop aan een gerberakwekerij in Moerkapelle.
energiecrisis

Noodkreet kwekers over torenhoge energiekosten

Algemeen

Moerkapelle - “Het is geen vijf, maar twee voor twaalf”, zei gerberakweker Leen Weerheim afgelopen vrijdag bij het werkbezoek van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop aan zijn bedrijf. Door de hoge energierekening staat het voortbestaan van veel bedrijven in de sector op het spel.

Door Erik van Leeuwen

Bij het werkbezoek was ook een delegatie van de ChristenUnie/SGP uit Zuidplas aanwezig. De partijen maken zich grote zorgen over de levensvatbaarheid van de glastuinbouwbedrijven in Zuidplas als de energiekosten torenhoog blijven en er geen overheidssteun komt. “Er moet hulp komen voor particulieren in nood en ook voor bedrijven die anders de deuren moeten sluiten”, zei Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP. “Voor Zuidplas is de glastuinbouw een belangrijke bedrijfstak. Veel inwoners verdienen er hun brood.”

Gerberakweker De Zuidplas heeft ongeveer vijftig werknemers, voornamelijk fulltimers, vertelde Weerheim die het bedrijf overnam van zijn vader en opa. Zijn gerbera’s gaan vooral naar het buitenland. “Negentig procent gaat over de grens.”

Zijn bedrijf betaalt nog niet de hoofdprijs voor de energie, maar Weerheim vreest wel voor de toekomst. “De gasprijs ligt tien keer hoger dan normaal. Wij hebben het geluk dat we een contract hebben, maar een deel daarvan wordt begin volgend jaar variabel. Veel andere collega’s betalen nu al de hoogste prijs.” Volgens Weerheim (44) loopt de rekening op van tonnen naar miljoenen.

Er moet dus iets gebeuren, vindt hij. Dat vond ook Roelof Bisschop, die al tien jaar voor de SGP in de Tweede Kamer zit. “De overheid moet ingrijpen, anders stevenen we af op een economisch debacle. Bedrijven zullen op den duur genoodzaakt zijn de deuren te sluiten omdat een gezonde bedrijfsvoering niet meer mogelijk is.” Volgens Weerheim zijn er al bedrijven die de kas leeg laten staan. In zijn eigen kas heeft hij allerlei energiebesparende maatregelen genomen.

Bisschop: “Het water staat de kwekers aan de lippen en daarom moet het kabinet met maatregelen komen. De regering heeft in de coronacrisis steun gegeven aan bedrijven en moet nu ook de glastuinbouwsector helpen. Via de energiebelasting en de btw verdient de overheid ook door de hoge energierekeningen. De hogere opbrengst kan terug naar de kwekers.”
Voor kwekers is het sowieso een onzekere tijd, want de dreigende koopkrachtcrisis kan gevolgen hebben voor de vraagkant. Bisschop: “Mensen zullen niet zo snel bezuinigen op brood en melk, maar bloemen en planten zijn luxe-artikelen. Daar gaat sneller een streep door dan door voedsel.”