De IJssel heerste ook op het middenveld, maar verloor wel van Alecto.
De IJssel heerste ook op het middenveld, maar verloor wel van Alecto. Erik van Leeuwen

Hockeyclub De IJssel maakt draai van 180 graden

Algemeen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De hockeyers van De IJssel wachten na twee wedstrijden nog op de eerste punten in de eerste klasse. Zondag werd met 2-3 verloren van Alecto uit Leiderdorp. De valse start staat echter haaks op het vertoonde spel.

Na een middag vol regen en treurnis kon er na afloop, bij de teamfoto, gelukkig nog een lachje af bij de spelers van De IJssel. Maar in het clubgebouw kon trainer/coach Mathieu de Jong er niet omheen: de nederlaag tegen Alecto hakte er behoorlijk in. “We hebben zeventig procent balbezit gehad en vooral in het eerste kwart kans na kans gecreëerd. Alecto heeft vier kansen gehad en scoorde drie keer. Daar is niet tegenop te hockeyen.”

Dat De Jong, zijn ploeg en staf zo hard baalden, had ook te maken met vorige week. Toen werd met 1-0 verloren, maar was De IJssel ook de bovenliggende partij. “De wedstrijd van vandaag was een kopie”, oordeelde De Jong. “Ik kan mijn spelers moeilijk iets verwijten. Hooguit gebrek aan geduld, want nadat we in het eerste kwart niet tot scoren kwamen, gingen we wat gejaagder speler. Dat was nergens voor nodig, maar wel te begrijpen.”
De Jong vertrok ruim vier jaar geleden als assistent-trainer bij De IJssel om afgelopen zomer als hoofdtrainer terug te keren. Dat deed hij met een rugzak aan ervaringen die hij overhield aan zijn periode bij HC Westland, waar hij vier seizoenen hoofdcoach was van de mannen. “Ik ben Westland dankbaar dat zij mij de kans gegeven hebben. Ik heb er vier prachtige jaren gehad. Toen ik begon, speelden we in de derde klasse en we zijn gepromoveerd naar de tweede klasse.”

Bij De IJssel volgde hij Charlie Barto op, die de Nieuwerkerkse eersteklasser kennis liet maken met hoge presshockey. “Die speelwijze was gericht op tegenstanders afjagen en op de vijandelijke helft de bal veroveren. Daar kleven wel grote risico’s aan. Ze hebben vorig seizoen veel doelpunten moeten incasseren.” Met De Jong aan het roer is de speelwijze 180 graden gedraaid. “We denken nu vooral in balbezit.”

De Jong en zijn staf - Axel Groothuis bleef en Jordy van der Waard sloot aan als veldtrainer - geven meer aandacht aan opbouw en positiespel om zodoende de wedstrijd te controleren. “Je ziet dat de jongens het snel oppikken. Het spel is goed. We spelen dominant, maar hebben alleen nog geen punten. We geloven in deze aanpak, dus gaan er gewoon mee door”, verzekerde De Jong, die tegen Alecto Tom Blomsma en Joël Waasdorp zag scoren.
Continuïteit is voor de toekomst van de Nieuwerkerkse hoofdmacht belangrijk en daarom moet er in de selectie ruimte zijn voor eigen talent. Zo heeft dit seizoen Pim van der Elst zijn kans gepakt. Met Mark de Rijke (Berkel) vormt hij het kleine contingent nieuwkomers. De Jong: “Dat past bij het beleid van de club. We willen een team met Nieuwerkerkse jongens. Er had zich voor dit seizoen een speler van buitenaf aangemeld. Prima speler, maar we hebben hem toch niet in de selectie opgenomen, omdat we denken dat onze eigen spelers op den duur zich beter zullen ontwikkelen.” (Erik van Leeuwen)