Het glas wordt geheven op de laatste (aangepaste) seniorenreis in Moordrecht (foto en tekst: Myriam Dijck)
Het glas wordt geheven op de laatste (aangepaste) seniorenreis in Moordrecht (foto en tekst: Myriam Dijck)

Eigen dorp is eindbestemming na 75 jaar seniorenreizen

Algemeen

Moordrecht – Voor het eerst in drie jaar werd woensdag 14 september in verenigingsgebouw De Zespunt in Moordrecht weer een (aangepaste) seniorenreis gehouden. Organisator Stichting Bejaardencomité Moordrecht vierde tegelijkertijd zijn 75-jarig bestaan én nam afscheid. Wethouder Daan de Haas kwam langs om een glas blauwe bubbels te heffen.

Ria Blokland had lang uitgekeken naar de dag. “Ik heb het heel erg gemist, zo met z’n allen samen zijn. We zijn dan wel oud, maar op zo’n dag voel je dat even niet.”
Tijdens de coronapandemie werd de seniorenreis twee jaar afgelast. Dit jaar besloot het comité om er een ‘reis-in-eigen-dorp’ van te maken in De Zespunt. De dag begon met koffie, gebak en een drankje, gevolgd door een bingo.

Na de lunch werd het gezelschap van zo’n zestig senioren vermaakt door een cabaretier en de dag werd afgesloten met een borrel. Ab Prevo, voorzitter van Stichting Bejaardencomité Moordrecht: “We hebben alsnog zes coronagerelateerde afmeldingen gehad; door ziekte of bijvoorbeeld mensen die liever niet in een volle zaal zitten.”

De seniorenreis in Moordrecht werd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog georganiseerd, eerst onder de vlag van het Oranje Comité. De opzet was om de armste senioren een gratis dagtrip te bieden. Tijdens de vijftigste editie in 1997 gingen bijna tweehonderd senioren mee. In 2007 splitste Stichting Bejaardencomité Moordrecht zich af, nadat het aantal deelnemers was teruggelopen; een ontwikkeling waar het comité de afgelopen jaren ook mee worstelde. “Veel jonge senioren hebben tegenwoordig weinig aan seniorenreizen”, vertelt Prevo. “Daarnaast zijn er voor de senioren in deze tijd vele mogelijkheden tot dagtrips en het hebben van sociale contacten als men wil.”

Het bestuur besloot dat de 75-ste verjaardag een mooie gelegenheid zou zijn om te stoppen als Stichting Bejaardencomité Moordrecht. Prevo: “We hebben de pot leeg gemaakt en zo konden we deze dag gratis aanbieden. Stichting Bejaardencomité Moordrecht zal geen reizen meer organiseren, maar wie weet komt er een ander initiatief.”