In de nieuwe wet wordt meer ruimte gecreëerd voor eigen inwoners.
In de nieuwe wet wordt meer ruimte gecreëerd voor eigen inwoners.

Lokale politiek ziet veel haken en ogen aan voorrangsregeling

Algemeen 607 keer gelezen

Zuidplas - De gemeente krijgt als de nieuwe Woningwet wordt aangenomen meer mogelijkheden om bij de verdeling van woningen voorrang te geven aan eigen inwoners. De lokale politiek is sceptisch over de uitvoering. “Het is té mooi om waar te zijn.”

Door Erik van Leeuwen

Minister Hugo de Jonge kondigde delen van de nieuwe Woningwet afgelopen week aan. In de nieuwe wet wordt meer ruimte gecreëerd voor eigen inwoners bij het woningaanbod. Nu zijn die mogelijkheden beperkt of er helemaal niet. Bij huurwoningen kunnen gemeenten 25 procent van de woningen toewijzen aan eigen inwoners, maar als het aan De Jonge ligt wordt dat verruimd naar vijftig procent.

Het meest opzienbarende in de wet is dat er ook mogelijkheden komen om voorrang te geven aan eigen inwoners bij koopwoningen tot de NHG (Nationale Hypotheek Garantie)-grens. De NHG-grens ligt momenteel op 355.000 euro.
De lokale partijen zijn verdeeld over de plannen, maar over één ding zijn ze het wel eens. “Er zitten veel haken en ogen aan”, verwoordt Sep Pouwels (Groep Pouwels) de overheersende mening

“Het is bijna te mooi om waar te zijn.” Zij twijfelt vooral over de haalbaarheid. “Ik vraag me af hoe dat in de praktijk gaat bij een bestaande koopwoning.”

Sociale huurwoningen worden nu op basis van woningnetten, waar alle regionale woningzoekenden zijn ingeschreven, verdeeld. Jan Baas (SP) juicht de verruiming van de voorrangsregels toe, maar heeft ook zijn bedenkingen bij bestaande koopwoningen. “Je treedt in het recht van het eigendom van mensen.”

“Dat lijkt me inderdaad lastig”, vult Martin Damen (PvdA/GroenLinks) aan. “Als je de mogelijkheden voor de verkoop van een woning beperkt, kan dat gevolgen hebben voor de opbrengst. Voor nieuwe woningen, waarvan de prijs van tevoren vastligt, is dat weer anders.”
“Het lijkt mij moeilijk uitvoerbaar”, zegt ook Annika van Gerwen (VVD).

NEZ vindt dat het Vijfde Dorp vooral een plek moet worden waar inwoners van Zuidplas een eerste of nieuwe woning kunnen vinden. “Wij pleiten al jaren voor meer voorrang voor onze eigen inwoners”, zegt Paul van Drenth. “Het is onze polder en dan mogen we er wonen ook.”
Martin Damen (PvdA/GroenLinks) ziet in de nieuwe Woningwet, die dus nog door de Tweede en Eerste Kamer heen moet, niet dé oplossing.

“Uiteindelijk gaat het om woningaanbod. Er zijn in het verleden te weinig woningen gebouwd. En dan heb ik het vooral over betaalbare.” Het woningprogramma in het Vijfde Dorp is ook cruciaal, zegt Annika van Gerwen (VVD). “Alleen huurwoningen en goedkope koop bouwen kan ook niet. Het moet wel financieel uitkomen.”

Om het woningaanbod sneller te vergroten, wil PvdA/GroenLinks flexwoningen bouwen.

“We komen binnenkort met een initiatiefvoorstel in de raad”, aldus Damen.