Diederik van Woudenberg maakte deze tekening van de Rotte met de Bovenmolen in het kader van het driehonderdjarig bestaan.
Diederik van Woudenberg maakte deze tekening van de Rotte met de Bovenmolen in het kader van het driehonderdjarig bestaan.

Molenmuseum feest zaterdag na

Algemeen

Zevenhuizen/regio - Onder het toeziend oog van prinses Beatrix vond op 9 september de overdracht van het molenaarschap van de Bovenmolen in de Tweemanspolder plaats van Johan Ottevanger naar diens zoon Jan. Het gebeurde op de dag dat de molen driehonderd jaar bestond. In de openstelling van museum Ons Molenverleden op zaterdag 24 september wordt teruggeblikt op deze mijlpaal.

Voor de gelegenheid is de familiegeschiedenis op een rijtje gezet door D. van Vliet en zijn de resultaten in het museum te raadplegen. Verrassend hoe molenaarsfamilies door de eeuwen heen aan elkaar en bepaalde molens in de regio en ver daarbuiten verbonden zijn, vinden de conservatoren, die hun kennis graag met liefhebbers delen.
De ingediende tekeningen en gedichten van de jubileumwedstrijd zijn deze middag ook te bewonderen.

Tijdens de open dag - gratis te bezoeken van 13.30 tot 16.00 uur in het museum aan de Tweemanspolder 15 in Zevenhuizen, een traplift is aanwezig -  wordt een film over de bemaling van de Tweemanspolder vertoond en voor liefhebbers is de molenbibliotheek te raadplegen. 

Afwatering polders
Als vast onderdeel krijgt de afwatering van de verschillende polders rond de Rotte een belangrijke plaats. Voor het gebied van Schieland vormt de Rotte een belangrijk afvoerkanaal waarop ooit zo’n zestig molens het overtollige water afvoerden. Later kwamen de diesel- en elektrisch aangedreven gemalen om ervoor te zorgen dat we kunnen leven en werken onder de zeespiegel.
Het molenmuseum ontvangt graag foto’s en films van het jubileum, om het moment vast te leggen en te documenteren. Materiaal dat niet gerelateerd is aan het jubileum maar wel over molens gaat, is ook welkom.

Verenigingsleven
De benedenverdieping van het museum is het domein van Oud Zevenhuizen-Moerkapelle, waar de geschiedenis van Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen centraal staat. Naast de reguliere collectie met voorwerpen en foto’s van dorpen, is de tentoonstelling ‘Het verenigingsleven door de jaren heen’ te bewonderen over het rijke verenigingsleven dat Moerkapelle en Zevenhuizen in het verleden gekend hebben. Sommige verenigingen bestaan nog steeds, veel verenigingen zijn echter verdwenen.

De medewerkers van het museum helpen ook graag bij voorouderonderzoek en bij het zoeken naar foto’s en historische krantenartikelen uit het gebied.