Afbeelding
(foto: Judith Rikken)

Freek de Jonge neemt petje af voor Zevenhuizen

Algemeen

Zevenhuizen - Aangenaam verrast over de hoeveelheid publiek die hij op de been had weten te brengen, stond cabaretier Freek de Jonge donderdag in Theater Swanla. “Ik dacht: Zevenhuizen... dat zal een mannetje of dertig zijn.” Hij vond een nagenoeg uitverkochte zaal tegenover zich.

De ruim tweehonderd stoelen in de theaterzaal van het dorpshuis waren op een enkele na bezet. De Jonge was naar Zevenhuizen gekomen voor een try-out van zijn nieuwe voorstelling De Schreef. Die gaat over grensoverschrijdend gedrag. De vorige maand 78 jaar geworden cabaretier verhaalde erin over zijn jeugd, over toeristen en vluchtelingen, en riep menigmaal de ‘hulp’ in van enkele pubquizzers in het publiek, die moeiteloos feiten en data ophoestten als het bijvoorbeeld om de Olympische Spelen ging.

Hij fulmineerde tegen het gebrek aan waardering voor cultuur en nam zijn petje af voor Zevenhuizen, waar hij van zijn leven - en evenmin in zijn vijftig werkzame jaren dus - nog niet eerder kwam. “Ik vind het leuk om ergens te zijn waar ik nog nooit ben geweest en ben blij om te zien dat hier nog een muziekschool, bibliotheek en theater zijn, die op veel andere plekken allang zijn wegbezuinigd. Chapeau voor Zevenhuizen!”

Bijgestaan door zijn vrouw Hella signeerde Freek de Jonge na afloop in de foyer van Theater Swanla.