Afbeelding
Erik van Leeuwen

College Zuidplas heeft doelen scherp

Algemeen 359 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het voor de zomer aangetreden college heeft afgelopen vrijdag het nieuwe collegeprogramma ‘Ruimte voor iedereen’ gepresenteerd. De insteek is om vooral doelgericht te werken. “De wereld om ons heen verandert in rap tempo.”

Door Erik van Leeuwen

Wethouder en locoburgemeester Jan Willem Schuurman verwoordde het collegeprogramma in één zin: “Mooie dingen doen voor Zuidplas.”
Het programma is de nadere uitwerking van het coalitieprogramma van de vier partijen die in het nieuwe college zijn vertegenwoordigd: ChristenUnie/SGP, VVD, CDA en D66. Met het programma wil het college vol inzetten op een ‘kansrijk, gezond, duurzaam, beleefbaar en groeiend Zuidplas’.

Volgens Schuurman werkt het college bewust met maatschappelijke doelen die voortkomen uit ambities. “We werken niet met een wensenlijstje, maar met concrete doelen waar we naartoe gaan werken. We weten dat de wereld is veranderd en dat er nieuwe inzichten zijn gekomen en je daardoor tijd nodig hebt om een goed plan in elkaar te timmeren. We hebben in dit programma zo veel als mogelijk concrete doelen doorvertaald. Dat is op alle vlakken gebeurd en het blijft werk in uitvoering. In de begroting die over een paar weken komt, zijn doelen al weer verder uitgewerkt en daarin zit ook ruimte voor dialoog met de samenleving.”

Een belangrijke opdracht van dit college, zo zei Schuurman, is ook zaken in samenhang met elkaar te zien. “Niet dat iedere wethouder zijn eigen dingen blijft doen vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, maar zoeken naar gezamenlijke oplossingen die vaak bijdragen aan meerdere doelstellingen.” Een mooi voorbeeld noemde hij de biodiversiteit. “Niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de leefbaarheid van de wijken.”
Deze ‘koppelkansen’ spelen een belangrijke rol, zo gaven ook de andere wethouders vrijdag aan.

Het college zet zoals verwacht ook vol in op het behoud van karakter en identiteit van elk van de dorpen en buurtschap. De groenstructuur moet daarbij worden versterkt en de buitenruimte beweegvriendelijker worden gemaakt. Ook andere programma’s moeten hieraan bijdragen. Zoals het vergroten van de aandacht voor cultuur. “Zonder cultuur is er immers weinig identiteit van een dorp”, aldus wethouder Frans Klovert.

Maatschappelijke thema’s wil het college graag met de inwoners aanpakken. Dat geldt ook voor de woningnood. Zuidplas bouwt weliswaar in de toekomst een Vijfde Dorp, maar het duurt nog even voordat daar de eerste bewoners wonen. Het gebiedspaspoort, waarbij de input van inwoners wordt gevraagd, speelt een belangrijke rol. Het realiseren van flexwoningen, zo zei Schuurman, is mede gebaseerd op transformatiegebieden die uit de gebiedspaspoorten komen.

Ook op een ander thema heeft het college grote plannen. De energietransitie moet in samenhang met inwoners nog meer handen en voeten krijgen. Daarbij ‘geholpen’ door de huidige omstandigheden van een hoge energierekening, hoopt het college de overgang naar alternatieve grondstoffen te versnellen. “We hebben een duurzaamheidsloket en er is een duurzaamheidsplatform met energiecoaches. Inwoners kunnen hier voor advies terecht”, zei wethouder Wybe Zijlstra. Onderdeel van de energietransitie zijn ook maatregelen om wateroverlast, hittestress en droogte zoveel mogelijk te voorkomen.
Het college zegt met het collegeprogramma te anticiperen op de stevige groei van de gemeente. “Het college gaat voor het realiseren van huisvesting voor iedereen. We bouwen in de komende jaren nog duizenden woningen, zowel in en aan de dorpen als in de Zuidplaspolder. Vanuit de ambitie ‘eerst bewegen dan bouwen’ krijgt elke vorm van mobiliteit een plek in Zuidplas. Dit doen we door te investeren in wegen, (fiets)routes voor langzaam verkeer en openbaar vervoer”, benadrukte wethouder Daan de Haas.