CKV Nieuwerkerk begon goed tegen GKV maar verloor uiteindelijk met 13-15.
CKV Nieuwerkerk begon goed tegen GKV maar verloor uiteindelijk met 13-15. Erik van Leeuwen

De ene missie eindigt, de andere begint

Algemeen 478 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor de ene zit de missie er op, voor de andere is een nieuwe net begonnen. Binnen 24 uur nam Alfred Huijser afscheid als voorzitter én probeerde Matthijs Lansbergen, als kind van de club, de nieuwe hoofdmacht weer een beetje beter te laten worden.

Lansbergen (32) had na met de 13-15 verloren wedstrijd tegen GKV uit Gorichem er goed de pe in. “Onnodig”, kwalificeerde hij de eerste thuisnederlaag van CKV Nieuwerkerk op het veld. “Onvolwassen ook”, voegde hij eraan toe. “Zó jammer dit. We hadden een bliksemstart en stonden met 4-0 voor. Daarna raakten we echter in de greep van het fysieke spel van GKV. We hadden dat slimmer moeten doen.”
“De scheidsrechter liet veel doorgaan. Dat was niet in ons voordeel. Sterker, alle twijfelmomenten vielen in ons nadeel uit. We zijn verslagen op slimmigheidjes. Een wijze les.”

Lansbergen (32) had echter snel zalvende woorden voor zijn jonge ploeggenoten. “Ik ben onwijs trots hoe deze ploeg zich ontwikkelt. Als je ziet welke stappen we al gemaakt hebben, en dan te bedenken dat we nog maar een maand samen competitie spelen. Ga er maar aan staan: acht nieuwe spelers, nieuwe trainer en voor de meeste onbekend en hoger niveau.”

Alfred Huijser zag het vanaf de kant met tevredenheid aan. Tijdens de wedstrijd leefde hij volop met het nieuwe Nieuwerkerk mee. De vijftiger was vijftien jaar voorzitter. Afgelopen vrijdag nam hij tijdens de ledenvergadering officieel afscheid. 

“Het is een mooi moment om te stoppen. Er staat een nieuw eerste team, organisatorisch en financieel staat de club er goed voor”, zei Huijser. “Het is gewoon tijd voor een nieuwe man of vrouw met frisse ideeën. Ik ben meegegroeid met de club, maar de achterban is veranderd. Vroeger kende ik ieder jeugdlid, dat is al lang niet meer zo. Mijn zoon is volwassen en speelt in het eerste.”

Huijser was van plan om al eerder te stoppen als voorzitter maar toen corona kwam stelde hij zijn vertrek uit. “Voor sportclubs heeft de coronaperiode een enorme impact gehad, als bestuurder vond ik het heel bijzonder om mee te maken. We hebben ons als hele club van onze beste kant laten. Ik ben ontzettend trots op wat al die vrijwilligers met elkaar hebben gedaan en vooral aan flexibiliteit hebben laten zien.”

Nieuwerkerk kreeg in die periode heel wat voor de kiezen. Sporthal De Kleine Vink werd gebombardeerd tot priklocatie en de afronding van de half af gemaakte competities werd een drama in vele bedrijven. “Ik kan een boek schrijven”, zei hij, verwijzend naar wat hij noemt ‘balletje-balletje’, het moment dat Huijser als voorzitter samen met de voorzitter van Oost-Arnhem op het bondsbureau mocht loten over promotie naar de Korfbal League. Het lot was Nieuwerkerk ongunstig gezind.

Daarmee miste de club het gedroomde doel, maar ook zekerheid van spelen op topniveau. Waar alle competities werden stilgelegd, mochten de korfballers op het allerhoogste niveau, weliswaar zonder publiek, blijven doorspelen.

Het was uiteindelijk de opmaat voor een dramatisch verlopen zaalseizoen én de daarmee gepaard gaande leegloop. Huijser en zijn bestuur probeerde er in die periode alles aan te doen om het talentvolle eerste team bij elkaar te houden. Toen bleek dat dat niet zou lukken, trok hij zich dat persoonlijk aan. “Ik vind het nog steeds een dieptepunt, maar we moesten verder. Dan komt ook meteen weer de kracht van deze club tevoorschijn. We hebben hard gewerkt om een mooie selectie neer te zetten. We weten dat de weg lang is, maar de selectie is talentvol.”

In de jonge selectie vormt Matthijs Lansbergen als begin dertiger de vreemde eend in de bijt. “Ik ben niet de enige oude bok hoor”, zei hij zaterdag met een lach. “We hebben een paar oudere spelers. Onze rol is er eentje die veel meer is dan alleen speler zijn en dat beseffen we ook. Van mij wordt niet alleen verlangd dat ik mijn opdrachten uitvoer in de wedstrijd, maar ook dat ik de jeugd stuur. Soms is dat wel eens lastig zoals vandaag. Ik vond van mezelf dat ik niet mijn beste wedstrijd speelde. Ik had het lastig in de duels met mijn directe tegenstander.”

De herintreder speelde vorig seizoen een jaartje bij Oranje Wit in Dordrecht, maar toen Nieuwerkerk een beroep op hem deed was zijn keuze om terug te keren al gemaakt. “Ik loop hier van jongs af rond. Dit is een speciale missie.”