In 'de kas van 2030' gaf Hans Koolhaas de raads- en collegeleden tekst en uitleg.
In 'de kas van 2030' gaf Hans Koolhaas de raads- en collegeleden tekst en uitleg. Erik van Leeuwen

Glastuinbouwsector zoekt lokale steun

Algemeen 397 keer gelezen

Moerkapelle – Gemeenteraads- en collegeleden uit Zuidplas en Waddinxveen kregen zaterdag bij een werkbezoek bij LKP Plants in Moerkapelle een duidelijke boodschap mee. De glastuinbouwsector in beide gemeenten heeft behoefte aan een dekkend warmtenet.

Door Erik van Leeuwen

De delegatie van colleges en raden was op uitnodiging van LTO Noord afdeling Midden Zuid-Holland en Glastuinbouw Oostland bij de potplantenkweker in Moerkapelle. Daarna werd een bezoek gebracht aan het akkerbouwbedrijf van Wouter Bac in Moerkapelle, die met innovaties verspilling weet te voorkomen.

De glastuinbouwsector is een belangrijke sector voor zowel Waddinxveen als Zuidplas. Door de huidige situatie met torenhoge prijzen op de energiemarkt is het ook een sector die op zijn tellen moet passen. “De energieprijzen hebben een enorme impact op een bedrijf”, zei Ilone Ammerlaan, regionaal voorzitter van LTO. “Waar we eerst voor de gasprijs vijftien, zestien of soms zeventien cent betaalden per kuub, is dat nu bijna twee euro.”

Brandbrief
“Voor een kostprijsgedreven markt is dat een uitdaging”, vulde Hans Koolhaas, één van de eigenaren van LKP Plants, aan. Ammerlaan bedankte de beide gemeenten voor het sturen van een brandbrief naar Den Haag om aandacht te vragen voor de lastige situatie van glastuinbouwbedrijven, die soms tien keer meer geld kwijt zijn aan gas. “Helaas vallen er nu al bedrijven om of zijn ze gedwongen te stoppen met hun activiteiten.”

Het werkbezoek was ook bedoeld om te laten zien dat de glastuinbouwsector voortdurend bezig blijft met innovaties. Die spelen volgens Koolhaas een belangrijke rol bij de CO2-reductie en LKP Plants heeft ook een aandeel in het opwekken van duurzame energie, waarvan zo’n tien procent wordt geleverd aan de energiebedrijven.

LKP Plants, marktleider in de wereld voor bromelia’s, bouwde recent ‘de kas van 2030’, waarbij de beste omstandigheden worden gecreëerd voor het opkweekproces met een energiebesparing. Koolhaas zei zich ook zorgen te maken over de situatie in de wereld. “Als mensen minder te besteden krijgen, gaat hun eerste geld op aan eten en drinken. Daarna komen vakanties en daarna wij. De vraag vanuit Duitsland is al afgenomen met zo’n tien procent.”

LTO vroeg tijdens het werkbezoek ook aandacht voor de huisvesting van arbeidsmigranten. “We willen graag onze werknemers huisvesten in onze eigen regio en niet dat ze heen en weer rijden vanuit Delft of Leiden”, zei Koolhaas. Bij huisvesting stuiten bedrijven echter op wet- en regelgeving. “Er zijn veel bedrijven die huisvesting op eigen terrein willen realiseren, maar dat niet kunnen doordat er een andere bestemming op ligt. Daar hebben we jullie voor nodig”, richtte hij zich tot de raadsleden.

Regionaal warmtenet
Koolmaas en LTO stipten de komst van een regionaal warmtenet aan. De vraag is groot genoeg om zo’n warmtenet te realiseren en is ook nodig om de energietransitie in de glastuinbouwsector in de Zuidplaspolder verder voort te zetten. Door de vraag wordt volgens de LTO ook een warmtenet voor de bebouwde omgeving haalbaar. Voor de betaalbaarheid - er moet een transportleiding worden aangelegd - is een rol van glastuinbouwsector én bebouwde omgeving samen noodzakelijk. ‘Ook Zuidplas en Waddinxveen kunnen volop profiteren van zo’n warmtenetwerk’, meent LTO, dat een goede open warmte-infrastructuur als een basis ziet voor het ontwikkelen van de benodigde duurzame warmtebronnen in de toekomst.