Aris Molenaar met zijn laatste creatie als het om pompoenen gaat.
Aris Molenaar met zijn laatste creatie als het om pompoenen gaat. Judith Rikken

500 kilo pompoen in Moerkapelse tuin

Algemeen 813 keer gelezen

Moerkapelle - Haar Belgische moeder was een flinke tante, en dochterlief mag er ook wezen. Met haar 530 kilo overtreft ze zelfs het gewicht van de pompoen, waaruit het zaadje komt dat zij was toen Moerkapellenaar Aris Molenaar het vorig jaar in handen kreeg.

Al een keer of vier eerder besteedde de zeventigjarige Molenaar een groot deel van het jaar aan het kweken van een reuzenpompoen in zijn achtertuin. Dit jaar is dat goed gelukt; het resultaat ligt nu op een pallet naast zijn voordeur aan de Wilhelminastraat, zodat iedereen ernaar kan kijken. “Gisteravond om half elf stonden er nog mensen. En overdag vinden kinderen het leuk om er even op te gaan zitten.” Voordat het gaat vriezen, gaat de zaag erin en spit de Moerkapellenaar de stukken pompoen weer onder in zijn moestuin.

Niet lekker
“We eten er niet van. Niet omdat het niet zou kunnen, maar omdat een pompoen van deze grootte gewoon niet lekker is. Het kweken ervan en haar zo groot mogelijk laten worden, doe ik puur voor de lol.”

Welletjes
Toch was het de laatste keer voor Molenaar. “Ik vind het welletjes. De verzorging van de plant heeft weer veel tijd gekost, zo’n twee uur per dag, vooral om ziektes zoals meeldauw en luis te bestrijden. Volgend jaar willen we proberen om hele hoge zonnebloemen te kweken.”

Wie de ‘taak’ van Molenaar over wil nemen, is welkom om zaadjes uit de pompoen te komen ophalen. Wat ruimte is wel aan te bevelen: de tuin waarin deze pompoen groot werd - dankzij veel ruimte ook voor de stengels en bladeren van de plant - is veertig vierkante meter.