Met zingende kinderen, een bezoekje van de burgemeester en een etentje buiten de deur, was het feest voor Jan Bakker compleet.
Met zingende kinderen, een bezoekje van de burgemeester en een etentje buiten de deur, was het feest voor Jan Bakker compleet. Annette van den Berg

Honderdtweejarige Jan Bakker vindt zichzelf een dure

Algemeen 487 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - “Ze hebben een dure aan mij”, vindt Jan Bakker. “Ik krijg al langer AOW dan dat ik ervoor betaald heb.” Dinsdag 15 november werd de inwoner van Nieuwerkerk 102 jaar. Burgemeester Han Weber kwam hem vrijdag feliciteren.

Voor de derde keer op rij kreeg Bakker op zijn verjaardag een grote bos fresia’s van de gemeente. Fresia’s, omdat dat de lievelingsbloemen van zijn vrouw waren. Het mooiste cadeau dat hij kreeg, vond hij echter de kinderen die hem ’s morgens toezongen. “Vijfentwintig van die hummels die zongen, met gitaarspel van hun meester.” Even was hij bezorgd dat hij de kinderen niet kon trakteren, maar daar bleken ‘de dames’ aan gedacht te hebben.
‘De dames’, zoals Bakker ze noemt, zorgen voor zijn boodschappen en eten. “Koken heeft hij zijn hele leven nog niet gedaan, maar dat heeft niet met de leeftijd te maken”, weet neef Piet van Oosten. Bakker is heel vitaal. De was kan hij nog altijd zelf doen. En hij is vooral blij dat hij ook geen hulp nodig heeft bij het onder de douche gaan. Alleen zijn gehoor en zicht zijn niet meer wat het geweest is. “Ouderdom komt met gebreken.”
De krant heeft hij moeten opzeggen toen hij die niet meer kon ontcijferen. De puzzels krijgt hij sindsdien van een buurman. “Ik puzzel graag, al moet ik af en toe een loep gebruiken.”
Het nieuws volgt Bakker via teletekst. Hij houdt de actualiteiten nauwlettend in de gaten. Met zijn geheugen is niks mis. “Als je niks meer weet, dan hoeft het van mij niet meer.” Televisiekijken gaat moeizaam, maar sport lukt nog wel. Hij verheugt zich op het WK Voetbal. “We hebben een goede ploeg, maar een bal kan gek rollen.”
Heerenveen en Feijenoord zijn Bakkers favoriete voetbalclubs. “Ik ben een volbloed Fries. Fryslân boppe.” Bakker groeide op in Heerenveen, net als voetbalfenomeen Abe Lenstra. “We waren even oud. We scheelden maar een of twee dagen.”
Bakker komt uit een gezin met tien kinderen. Vijf belandden in Nieuwerkerk. “Toen ik hier in 1950 kwam, woonden er vijf-, zesduizend mensen. Hier was toen nog weiland. Het is nog steeds mooi wonen hier en zo gunstig tussen Rotterdam en Gouda.” (Annette van den Berg)