De Europese otter (foto: Bert de Beer, creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)
De Europese otter (foto: Bert de Beer, creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en) Bert de Beer

Rode loper voor otter

Algemeen 422 keer gelezen

Zuidplas – Gemeente Zuidplas heeft afgelopen week duidelijkheid gegeven over hoe de Groene Schakel in het middengebied van de Zuidplaspolder eruit komt te zien. De Groene Schakel wordt onderverdeeld in twee zones: het open polderlandschap en het halfopen coulissenlandschap.

De Groene Schakel moet voor het natuurlijk evenwicht zorgen met het Vijfde Dorp, dat aan de andere kant van het middengebied van de Zuidplaspolder wordt gebouwd. De ecologische verbindingszone tussen enerzijds de Rotte en anderzijds de Hollandsche IJssel en de Krimpenerwaard, is zo’n 400 hectare groot. 

Het gaat om het gebied tussen de N219 en de Knibbelweg/Derde Tochtweg.
Doelstelling van de gemeente is om een gebied te creëren dat de biodiversiteit bevordert. Met een nat gedeelte, een plek waar in de toekomst de ringslang en de otter een bestaan kunnen opbouwen. Voordat het zover is, is er nog een lange weg te gaan.

Het gebied kenmerkt zich nu nog vooral door ‘gras en glas’; er zijn weilanden en er is veel glastuinbouw. In het gebied bevinden zich tientallen bedrijven. 

De ontwikkeling van de groene - en recreatiezone wordt door belanghebbenden met argusogen bekeken. Dat bleek ook 16 november op de bijeenkomst van de gemeente voor bewoners van het gebied. Sommigen gaven uiting aan hun scepsis over de plannen en hun wantrouwen over het te doorlopen proces. Zij zijn angstig dat de plannen negatieve gevolgen hebben voor hun eigen belangen.

Wethouder Jan Willem Schuurman gaf aan dat de bijeenkomst was bedoeld om duidelijkheid te verstrekken, maar ook om van gedachten te wisselen over de invulling van het gebied.

Dat gaat gebeuren volgens een aantal ‘spelregels’ die volgens Schuurman nog niet in beton zijn gegoten. Zuidplas wil in de zone meer vergroening en minder verharding. De gemeente speelt daarbij een faciliterende rol en zal vergroening stimuleren. 

In principe gaat zij geen gronden verwerven. Daarvoor zijn regelingen in de maak, zoals een ruimte-voor-ruimte-regeling, waarbij bedrijfsruimte wordt ingewisseld voor een woonhuis met minder oppervlakte. 

Er komt een fonds dat eventueel financieel kan bijspringen. Bestaande regels worden gerespecteerd en er zal geen sprake zijn van gedwongen vertrek. Ondernemers in het gebied kunnen echter niet uitbreiden.


Wanneer de Groene Schakel af is, is niet gezegd. Het is de bedoeling dat bij de oplevering van de laatste woningen in het Vijfde Dorp, over een jaar of twintig, het ‘natuurlijke en recreatieve’ karakter van de zones fors is veranderd. (Erik van Leeuwen)