Jarenvijftigwijk Moordrecht
Jarenvijftigwijk Moordrecht

Alternatief plan voor jarenvijftigwijk

Algemeen 343 keer gelezen

Moordrecht – De gemeenteraad neemt voorlopig nog geen besluit over het bestemmingsplan voor de jarenvijftigwijk in Moordrecht. College en raad gaan zich eerst buigen over een alternatief plan voor de wijk, die volledig wordt vernieuwd.

Door Erik van Leeuwen

Een groep omwonenden verzet zich al enige tijd tegen het plan van wooncorporatie Mozaïek met de wijk. Het verzet richt zich tegen de hoogte van appartementengebouwen van zes lagen of meer. De gemeenteraad stemde eerder in met een nota van uitgangspunten waarbij de mogelijkheid werd opengehouden om zeven bouwlagen te realiseren.

Volgens één van de tegenstanders, die afgelopen week insprak tijdens de raadscommissie Ruimte, heeft de raad zich daarmee ‘schaakmat’ laten zetten door Mozaïek en het college.

De tegenstanders van het huidige plan vinden dat hun woongenot door de appartementen van zes en zeven hoog wordt aangetast. “We hebben straks geen zon meer en veel meer geluidsoverlast”, zei een inspreker, die woonachtig is aan De Smidse. Een inspreker die aan de Westringdijk woont, sprak van ‘monstertorens’.

Niet geïnformeerd
De omwonenden hekelden ook het participatieproces. Volgens hen is negentig procent van de omwonenden niet geïnformeerd over de plannen. De omwonenden zijn ook van mening dat alternatieve plannen, die door omwonenden werden gemaakt, niet zorgvuldig zijn bekeken.

Dat werd ontkend door wethouder Jan Willem Schuurman. “Het voorgestelde wandelpad door de wijk is opgenomen in het huidige plan.”

Ook zei de wethouder dat Mozaïek Wonen heeft aangegeven geen gebruik te zullen maken van de mogelijkheid om appartementengebouwen met zeven lagen te bouwen. Met die toezegging zijn omwonenden echter niet tevreden. Onlangs dienden zij een nieuw alternatief plan in waarbij vijf woonlagen het maximum is. “Dat past bij de dorpskern van Moordrecht, waar vier lagen het hoogst is.”

De leden van de raadscommissie stelden afgelopen week vooral veel vragen aan de wethouder. Wat hun stemgedrag betreft, lieten zij zich niet in de kaart kijken. Het Moordrechtse raadslid Pien Meppelink (CDA) merkte wel op dat de bouwhoogte 25 procent hoger is dan de bestaande situatie. “17 meter tegen 13,6 meter.”

Bewoners versus omwonenden
De spanning in de buurt loopt verder op, omdat de bewoners van de jarenvijftigwijk zich storen aan het verzet van omwonenden. De bewonerscommissie stuurde een brief waarin die afstand neemt van de handelwijze van de omwonenden. De bewonerscommissie is bang dat het verzet leidt tot onnodige vertraging van de renovatie.

“Het is jammer dat bewonerscommissie en omwonenden tegenover elkaar zijn komen te staan”, zei een inspreker namens de omwonenden. “Dat is de schuld van de gemeente.”

Eind deze maand praat de gemeenteraad over het bestemmingsplan. Dan zal ook het laatste alternatieve plan van de omwonenden worden besproken. Zij willen graag om de tafel voor een nieuw plan. “Samen moeten we eruit komen.”

In hun alternatieve plan wordt de maximale bouwhoogte vijf lagen. Het aantal woningen blijft gelijk. Het plan is niet stedenbouwkundig getoetst. De omwonenden zeggen met hun nieuwe plan nog steeds woongenot te gaan inleveren, maar minder dan bij het huidige plan.