Het echtpaar Van Vianen werd gefeliciteerd door de burgemeester. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Het echtpaar Van Vianen werd gefeliciteerd door de burgemeester. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Diamanten Jopie en Jan Willem redden het samen nog wel

Algemeen 220 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - “Beetje geven, beetje nemen. Niet overal moeilijk over doen.” Dat zorgt er al zestig jaar voor dat Jopie en Jan Willem van Vianen-Oudijk het samen goed hebben. Burgemeester Han Weber ging het paar feliciteren.

Jopie (85) en Jan Willem (88) ontmoetten elkaar bij de muziektent in Nieuwerkerk toen Jopie met een vriendin een fietstocht maakte vanuit Terbregge.

Zij vond hem meteen ‘een hele leuke jongen’: “Hij had van die mooie krullen, allemaal slagen.” Hij weet vooral nog dat hij haar heeft thuisgebracht ‘en dat was een heel eind’.

Hij was toen 22 en had eerder geen tijd voor meisjes. “Te druk met werken en leren.”

Als enige zoon was het vanzelfsprekend dat Jan Willem de timmerwerkplaats van zijn vader overnam. Dat viel niet mee. Jan Willem verloor zijn vader toen hij negen was, tijdens de bezetting.

“Mijn vader had een dubbele liesbreuk, maar de ziekenauto was in reparatie. Een andere auto mocht niet rijden. Toen hij eindelijk geopereerd kon worden, was het te laat.” Zijn moeder en een knecht hielden de werkplaats draaiende tot Jan Willem het over kon nemen. Zo ging hij nog voor zijn vijftiende verjaardag aan het werk en moest zijn vakdiploma’s in de avonduren halen. “Maar als ik had kunnen kiezen, had ik architect willen worden.”

Het paar woont in zijn ouderlijk huis, gebouwd door zijn vader in 1928. “We slapen in de kamer waar ik geboren ben.” Toch zou het paar willen verhuizen. Jopie: “Het huis is niet seniorenproof. We willen liever niet weg, maar we moeten verstandig zijn.” Jan Willem heeft door hartproblemen ademtekort.

Jopie mankeerde tot twee jaar terug nooit iets, maar kreeg ineens een vervelende ontsteking waardoor ze minder kan. “Allebei hebben we steunkousen. We helpen elkaar om ze aan te trekken”, zegt Jopie. “Samen redden we ons nog wel.”

Het is de twee nog niet gelukt een geschikt appartement in Nieuwerkerk te vinden. “We willen zelf met de rollator boodschappen kunnen doen.”

Ze hopen op de verbouwing van de Rabobank. Hun 60-jarig huwelijk hopen ze in december te vieren met een brunch met kinderen, kleinkinderen en familie.