In 2013 gingen in Zuidplas de buizen van de hogedrukleiding tussen Beverwijk en Wijngaarden de grond in. (foto: archief HvH)
In 2013 gingen in Zuidplas de buizen van de hogedrukleiding tussen Beverwijk en Wijngaarden de grond in. (foto: archief HvH)

Aanleg nieuwe gasleiding start in februari

Algemeen 206 keer gelezen

Zuidplas – De aanleg van een nieuwe gasleiding tussen de Zuidplaspolder en de RoCa Centrale in Capelle aan den IJssel gaat volgende maand van start. De gemeenteraad moet op 24 januari nog wel akkoord gaan met het bestemmingsplan.

De aanleg van de nieuwe gasleiding is een direct gevolg van de afbouw van gaswinning in Groningen. Door de gasleiding kan een omschakeling worden gerealiseerd voor afnemers van laagcalorisch gas. Daarbij worden negen Rotterdamse bedrijven verplicht om te schakelen naar hoogcalorisch gas of een duurzaam alternatief. Hoogcalorisch gas bevat minder stikstof en daardoor kan er meer energie uit worden gehaald.

De hoogcalorische gasleiding vanaf de Zuidplaspolder naar de RoCa-centrale (Rotterdam-Capelle aan den IJssel) wordt in Zevenhuizen aangesloten op de hogedrukleiding tussen Beverwijk en Wijngaarden van de Gasunie. Vanaf daar gaat het langs de Vierde Tocht naar de A20, waaraan de leiding parallel gaat lopen. Bij de afrit Nieuwerkerk aan den IJssel duikt de leiding onder de snelweg door, waarna die de weg blijft volgen en via de Hoofdweg verder loopt naar Capelle en Rotterdam.

Voor de aanleg moeten ongeveer twintig bomen worden gekapt. Deze worden gecompenseerd met nieuwe bomen. Bij de aanleg van de leiding wordt rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen in het middengebied van de polder. De leiding zal horizontaal worden geboord en de aanleg zal weinig overlast veroorzaken, zo is de verwachting. De werkzaamheden duren ongeveer een half jaar. (Erik van Leeuwen)