Afbeelding
Kleine Vink archiefbeeld

College Zuidplas kiest voor huisvesting Oekraïners op Kleine Vink

Algemeen 439 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Tegenover sporthal De Kleine Vink wil het college van Zuidplas tijdelijke woningen neerzetten voor ongeveer 130 Oekraïners. Op de nu braakliggende kavel 13 van bedrijvenpark Kleine Vink blijven de woningen naar verwachting minimaal drie jaar staan, schrijft de gemeente in een persbericht. De gemeenteraad buigt zich op 14 februari over het plan.

Bij akkoord wordt de tijdelijke huisvesting voor de vluchtelingen uit Oekraïne in september of oktober geplaatst en opgeleverd, zo verwachten burgemeesters en wethouders.

Gestapelde woningen
Wethouder Jan Willem Schuurman: “Wij vinden het als gemeente Zuidplas heel belangrijk een veilig thuis te bieden aan Oekraïners die gevlucht zijn vanwege de oorlog. De gekozen locatie is volgens ons onderzoek de beste locatie om op korte termijn dat fijne thuis te kunnen geven. Het plan is dat er goede, gestapelde tijdelijke woningen komen.”

Taakstelling
Begin 2022 heeft het Rijk besloten de opvang van Oekraïense ontheemden te laten verlopen via de Veiligheidsregio’s. Per regio is bepaald hoeveel vluchtelingen een gemeente moet opvangen. Voor Zuidplas is de taakstelling 189 vluchtelingen.

Op dit moment verblijven 120 Oekraïeners in de Oase aan de Nieuwerkerkse J.A. Beijerinkstraat. Omdat die locatie uiterlijk 1 oktober sluit, doet de gemeente verder onderzoek naar andere locaties om te blijven voldoen aan de officiële taakstelling.