Een tekening uit 1729, gemaakt door Andries Schoemaker (1660-1735) van de NH-kerk in Moerkapelle.
Een tekening uit 1729, gemaakt door Andries Schoemaker (1660-1735) van de NH-kerk in Moerkapelle.

Expositie over kerkelijk leven

Algemeen 155 keer gelezen

Zevenhuizen - Met een nieuwe, gratis tentoonstelling over het kerkelijk leven in Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen opent museum Ons Verleden het nieuwe jaar op 28 januari. Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle heet bezoekers welkom tussen 13.30 en 16.00 uur en stelt aan de Tweemanspolder 15 voorwerpen, foto’s en schoolplaten tentoon.

Speciale aandacht is er in de expositie voor foto’s (van zowel buitenzijde als interieur) van kerken, bijbels en voorwerpen die het kerkelijk leven illustreren. Zo is er een herdenkingsbeker van honderd jaar zondagsschool te zien. Verder is op de benedenverdieping van het gebouw de reguliere collectie van de stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle te vinden.

Vrijwilligers kunnen helpen bij voorouderonderzoek en het zoeken naar foto’s en krantenartikelen. Het onlangs verschenen boerderijenboek kan in het museum worden aangeschaft.

Op de bovenverdieping, het domein van de stichting Verzameling Ons Molenverleden - te bereiken met een trap(lift) - is veel aandacht voor de molens rond de Rotte en wordt de op de jeugd gerichte film ‘Leve de Molens’ vertoond. De Nederlandstalige film met beelden van molens in Bodegraven, Nieuwerbrug, Reeuwijk en Zevenhuizen, draait continu en duurt 16 minuten. In het museum vertellen vrijwilligers daarnaast aan de hand van landkaarten en foto’s hoe in vroeger tijden werd omgegaan met grote hoeveelheden regen, zoals die in de afgelopen weken is gevallen.