Afbeelding
(foto: pixabay)

Panden in Nieuwerkerk voor minderjarigen met verblijfsstatus

Algemeen 423 keer gelezen

Zuidplas - In drie panden aan de Nieuwerkerkse straat Lelieveld worden vanaf eind februari vijftien tot twintig alleenstaande minderjarige vreemdelingen gehuisvest.  Het gaat om jongeren met een verblijfsstatus; volgens het college van Zuidplas is integratie in de Nederlandse maatschappij van deze groep kansrijk.

De jongeren, die tussen de vijftien en achttien jaar oud zijn, worden in de kleinschalige woonlocatie intensief begeleid door stichting Firmitas bij alledaagse, praktische dingen en bij het bevorderen van hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Ze gaan doordeweeks naar school en krijgen aanvullend een dagprogramma van onder andere huiswerkbegeleiding, taallessen en sportactiviteiten, dat gericht is op integratie en participatie in de Nederlandse samenleving.

Er gelden huisregels, een meldingsplicht en vaste thuiskomtijden, zo schrijft het college in een informatienota aan de gemeenteraad. Voor de jongeren die nog niet voldoende zelfstandig en weerbaar zijn, is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Voor jongeren die 18 jaar worden, is er de mogelijkheid om tot hun eenentwintigste met een vorm van begeleiding in de kleinschalige opvang te blijven.

In de drie panden werd al zorg verleend aan hulpbehoevende groepen. De panden worden de komende maanden aangepast voor de permanente huisvesting van de minderjarige vreemdelingen.

Stichting Firmitas verzorgt volgens het college meerdere kleinschalige woonlocaties voor deze doelgroep met een verblijfstatus in woonwijken. Zij doet dit voor Stichting Nidos, die in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid de voogdij over de amv’s heeft.

Het college schrijft de gemeenteraad dat Firmitas actief met buurtbewoners communiceert en goede contacten heeft met de wijkagenten. Buurtinitiatieven uit de wijk ten behoeve van de jongeren worden verwelkomd.