Door de polder terug naar dorpshuis Swanla. (tekst en foto: Matti van Veelen)
Door de polder terug naar dorpshuis Swanla. (tekst en foto: Matti van Veelen) Matti van Veelen

Feestelijke lampionnentocht voerde weer door dorp én polder

Algemeen 289 keer gelezen

Zevenhuizen – Na twee jaar afwezigheid was het zaterdag weer tijd voor een lampionnenoptocht in Zevenhuizen, traditiegetrouw door Oranje Zevenhuizen georganiseerd rond de verjaardag van voormalig koningin Beatrix. Zoals altijd werd het thema van de Nationale Voorleesdagen gevolgd en dat is in 2023 het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman viert een feestje’. Dit jongetje geeft een wild feest voor zijn speelgoedbeesten en dat was zaterdagavond te zien aan de verklede kinderen. 

De optocht vertrok om 19.00 uur vanuit Dorpshuis Swanla en liep via de Tweemanspolder richting Hennipgaarde. Langs de route stonden fakkels en er werd snoep uitgedeeld. Jordan de Korte, zeer herkenbaar met zijn tovenaarshoed in Harry Potter-stijl, had heel wat tijd besteed aan het beplakken van zijn lampion. “Allemaal dinosaurussen”, zei vader De Korte, “want daar is Jordan fan van.” “En van voetbal”, vulde Jordan meteen aan. “Ja, maar Ajaxstickers hadden ze niet”, aldus zijn lachende vader.

In de donkere Hennipgaarde werd het pas echt spannend; een lange sliert van ruim 110 kinderen, ukkies in kinderwagens en buggy’s meegerekend, koerste onder begeleiding van ouders door de polder. Tegen 20.30 uur keerden de kinderen terug in Swanla voor de prijsuitreiking. Wethouder Frans Klovert, die de tocht mee had gelopen, benadrukte het voordeel van leren lezen. “Je kunt zelf mooie boeken lezen, je wordt handig op internet en je begrijpt spelletjes beter.” Hij adviseerde ouders om hun kinderen elke avond een half uur voor te lezen. “Het is heel rustgevend, ik viel regelmatig zelf in slaap.”

Wit van de slaap nam Levi Kroondijk, verkleed als eend met een aap op zijn rug, de eerste prijs in ontvangst. Jara Vink, die een vlinder voorstelde met knuffelbeer, kreeg de tweede prijs. Deni Nell, de groene Hulk die tijdens de tocht iedereen nog de stuipen op het lijf joeg, schoot weg toen zijn naam bij de derde prijs werd genoemd. De vierde prijs ging naar Vera Jobse die zich had uitgedost als eenhoorn. Zij werd nog even zachtjes aan haar lange vlechten getrokken, omdat gedacht werd dat die bij haar outfit hoorden, maar ze bleken toch echt van haarzelf.